Column: Van huisvrouw tot voorvrouw bij Empatec


Een timide dame. Netjes gekleed en donkere heldere ogen. Klaske Knier, 54 jaar. Al meer dan dertig jaar weduwe, met drie kinderen en vijf kleinkinderen. Vanuit een lange depressie kwam ze bij Empatec Verpakken in Franeker terecht. Acht jaar geleden. Een harde werker en ze kan en wil veel. Een kans greep ze: werken als voorvrouw. Klaske gaat hiervoor! Ondanks haar dyslexie heeft ze haar diploma behaald. Haar eerste! Empatec doet er alles aan om haar te helpen bij haar ontwikkeling.

Hard werken

Afwachtend stapt Klaske binnen. Even aftasten nog. Tijdens het gesprek is ze ingetogen. Maar als het gaat over haar werk, gaan haar ogen stralen. Ze vertelt over haar leven. Gemakkelijk was het niet. Ook haar moeder werd jong weduwe. En bleef achter met negen kinderen. Een druk huishouden. En hard werken. De lagere school is zwaar voor Klaske. Ze wordt achteraan in de klas gezet met een kleurboek, vanwege dyslexie. Klaske wordt huisvrouw. Dus helpt ze thuis mee. De was doen, strijken en de andere kinderen verzorgen. Twee van haar broers hebben een verstandelijke beperking. Extra aandacht en zorg is nodig. Klaske pakt ook dit op. Ze weet niet beter en kan er goed mee omgaan. Dit blijkt de basis voor haar toekomst.

Betekenis

Klaske trouwt op haar 19e. Ze krijgt drie kinderen. Haar man komt om op zee. Klaske was toen 21 jaar. Een groot drama voor haar en de kinderen. Ze stond er helemaal alleen voor. Maar ook hier slaat ze zich doorheen. Klaske redt zich er goed mee. Totdat ze jaren later in een zware depressie terecht komt. Het leven breekt haar op. Acht jaar lang loopt ze bij de GGZ. Maar ook daar komt ze door wilskracht weer uit. Empatec komt op haar pad. Kijkt goed naar wat ze kan. En biedt haar buiten Empatec een passende baan. Ze moet hier keihard werken. Maar dat is niet erg. Ze wil iets betekenen en niet thuis blijven zitten.

Mogelijkheden

Klaske werkt nu bij Empatec Verpakken. Een fijne werkplek. Met een bak aan ervaring op zak. Dit zet ze in! Empatec geeft haar vertrouwen en kijk naar wat ze goed kan. Empatec biedt haar daarom de opleiding tot voorvrouw aan. Ze stuurt de werkvloer aan. Mensen kunnen veel meer dan je soms denkt. Klaske ziet dat. Als je maar rekening met hen houdt, geeft ze aan. Ze kunnen altijd bij haar terecht. Met hun verdriet of voor een praatje. Door Empatec heeft ze nog meer waarde toe kunnen voegen. Aan zichzelf, geeft Klaske aan. Maar ook aan anderen.

En dát is waar Empatec het voor doet. Mensen die vanuit zichzelf gemotiveerd zijn, in hun kracht zetten. En van waarde laten zijn. Ook voor anderen.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in de Franeker Courant, Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward. 

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.