Column: Handen uit de mouwen


Douwe: ‘Er is altijd wel iets te doen in de Kas!

Een slanke jongeman met een vriendelijke en rustige uitstraling zit al te wachten. Zijn collega én verloofde Zinha neemt nog even snel afscheid met een kus. Een beetje zenuwachtig is hij wel, Douwe Bruinsma (42 jaar). Maar zodra hij begint te vertellen, is daar niets meer van te merken. Douwe werkt al meer dan 20 jaar bij Empatec. Momenteel is hij medewerker bij de Kas in Wier. Hij is blij dat hij werk heeft. Het geeft hem een doel in zijn leven.

Moeilijk leren

Douwe groeit – samen met zijn ouders en broer – op in Stiens. Een klein en prettig dorp, waar bijna iedereen elkaar kent. Al snel blijkt dat Douwe niet goed kan meekomen op school. Het leren gaat hem moeilijk af. Daarom gaat hij naar de LOM-school; een school voor kinderen die moeilijk kunnen leren. Na de middelbare school volgt Douwe een opleiding voor verkoopmedewerker. Ondertussen staat hij op de wachtlijst om bij Westergo (de voorloper van Empatec) te kunnen werken. Al vrij snel komt het goede nieuws: Douwe kan hier aan het werk. Hij besluit zijn opleiding niet af te maken, maar meteen zijn handen uit de mouwen te steken bij het werkleerbedrijf.

Blij met werk

Vol trots laat Douwe de kas zien. Overal waar je kijkt hangen gekleurde tomaten, van lichtgroen tot dieprood. Het gezoem van hommels en andere insecten is door de hele kas te horen. Empatec werkt met een natuurlijk ecosysteem. Dankzij de insecten hoeft er geen gif of bestrijdingsmiddel gebruikt te worden. Douwe: ‘Veel mensen zijn bang voor hommels, maar als je gewoon rustig blijft dan doen ze je echt geen kwaad! Het einde van het tomatenseizoen komt in zicht. Maar dat betekent niet dat er geen werk meer is. Ik werk hier het hele jaar door. Er is altijd wel iets te doen.’ Sommige collega’s moeten regelmatig aangestuurd worden, maar Douwe bijna niet. Hij is heel trots op het feit dat hij goed zelfstandig kan werken. Hij ziet het werk en pakt dit op!

Liefde opgebloeid in de kas

Douwe vervolgt enthousiast zijn verhaal: ‘Ik werk met plezier in de kas. Het is fijn om werk te hebben. Sinds anderhalf jaar heb ik een relatie met mijn collega Zinha. Dit maakt het werk nóg leuker. Al gaat Zinha binnenkort wel met haar jobcoach overleggen of ze gedetacheerd kan worden. Als dat doorgaat, dan is dat in het begin wel even wennen denk ik. Maar aan de andere kant kunnen we dan ’s avonds misschien wel meer nieuwe verhalen met elkaar uitwisselen. Binnenkort gaan we namelijk samenwonen. Ik heb een verloofde, een huis en een leuke baan. Ik ben heel tevreden met mijn leven!’

Douwe is trots dat hij zelfstandig kan werken in de Kas. Hij heeft het naar zijn zin met zijn collega’s en hij voelt zich helemaal thuis bij Empatec.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in de Franeker Courant, Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward. 

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.