Column: De mens. Het meest bijzondere wezen dat er is


Johan Kuipers, bedrijfsmanager Empatec Kas. In zijn element tussen zijn gewassen

De richtingaanwijzer gaat uit naar het Noorden. De wind trekt langzaam aan en de grote kweekkassen duiken op in het landschap. Op bezoek bij Johan Kuipers. Bedrijfsmanager van Empatec Kas in Wier. 51 jaar jaar oud en idolaat van de natuur. Groente, planten, fruit en heel specifiek: tomaten. Want die kweekt hij in zijn 1,5 hectare kas. Cherry-, snack- en trostomaten rollen er over de band. Op de boerderij van zijn vader begint de passie voor de mens en de natuur. Maar Johan komt er op zijn 14e, met zijn broers, zus en moeder alleen voor te staan. Zijn vader overlijdt op jonge leeftijd aan een hartstilstand. Een drama dat hij nooit vergeet.

Natuur

De eerste stap in de kas betekent ontsmetten. De warmte van de kassen omarmt het lichaam. De goedlachse Johan Kuipers zit er klaar voor. Opgegroeid op de kleine boerderij van zijn vader. De passie voor de natuur ontstaat hier. Samen met het gezin neemt Johan de boel over, wanneer het drama rond zijn vader zich voltrekt. De akkerbouw en de schapen zijn voor rekening van het verslagen gezin. Verdrietig en zwaar, maar ze zijn niet uit het veld geslagen. Ze werken keihard door aan een gezamenlijke passie.

Passie voor mensen

Bijbaantjes van Johan bestaan ook uit werkzaamheden op hetzelfde gebied. Z’n eerste groentewinkeltje begint hij met zijn broer in eigen kelder. Het ondernemerschap zit er al vroeg in. Hij maakt de landbouwschool af, richting de groentekant. En komt bij de groentenveling in Groningen te werken. Hij haalt hier de Keurmeestersopleiding. Vanuit daar komt hij bij het gevangeniswezen terecht. Gedetineerden helpen Johan groente telen voor het akkerbouw- en groentenbedrijf van de gevangenis. Een klasse 1 product wordt er geleverd. Met een gecompliceerde doelgroep en duidelijke gebruiksaanwijzing. Hier ontstaat de passie voor mensen. En de visie op hoe je het maximale uit een persoon haalt.

De waarde van de mens

In 2001 wordt Johan verantwoordelijk voor potplanten in een kas van Empatec en later voor paprika en tomatenteelt in Wier. Met de doelgroep werken is een van de mooiste onderdelen in zijn werk. De mens is het mooiste en meest bijzondere wezen dat er is. Ze maken soms vreemde stappen en je kunt het nooit doorgronden. Johan laat mensen hun waarde inzien. Dat past helemaal bij de strategie van Empatec. Johan lijkt bij Empatec dan ook echt zijn roeping te hebben gevonden. En hij hoopt nog jaren waarde te kunnen toevoegen aan het bedrijf en aan de mensen van Empatec. ‘Ik haal er in alle opzichten uit wat er in zit’, sluit Johan af.

En dát is waar Empatec het voor doet. Mensen hun kracht in te laten zien en naar de mogelijkheden van mensen te kijken en niet naar beperkingen.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in de Franeker Courant, Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward. 

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.