Column: Weer vrolijk dankzij Empatec


Stan: “Sinds ik hier werk is mijn beeld van Empatec veranderd!”

Stan Bax (20 jaar) werkt bij Empatec Verpakken in Sneek. Ook werkt hij gedeeltelijk via Empatec als allround medewerker bij Jumbo in Sint Nicolaasga. Sinds hij bij Empatec werkt is Stan volgens zijn moeder Brenda enorm opgebloeid. Hij gaat met plezier naar het werk en komt aan het einde van de dag enorm vrolijk thuis.

Syndroom

Stan en zijn moeder Brenda hebben zin in het interview. Ze zijn er klaar voor om hun verhaal te delen met de wereld. Toen Stan drie maanden oud was, werd hij ziek. En ook niet beter. Artsen kwamen er al vrij snel achter dat hij het Chediak Higashi Syndroom heeft. Een uiterst zeldzaam syndroom, wereldwijd zijn hier maar enkele mensen mee geboren. Om die reden onderging hij in zijn eerste levensjaar chemotherapie en een beenmergtransplantatie. Brenda: “Het syndroom zorgt onder andere voor neurologische beperkingen en autisme. Stan is gevoelig voor prikkels (bijvoorbeeld licht) en heeft soms moeite met het organiseren en plannen van de dagelijkse dingen. Ook zijn fijne en grove motoriek zijn minder ontwikkeld.” Ondanks zijn syndroom redt Stan zich – met hulp van zijn ouders en zusje Floor – prima.

Rare snuiters

Brenda: “Als Stan bij een regulier bedrijf terecht was gekomen, dan was de kans groot geweest dat hij overvraagd zou worden. Daarom hadden mijn man en ik de wens om een werkplek voor hem te organiseren bij Empatec. Van Empatec weet ik dat er meer mensen met een indicatie werken. En dat dit een werkplek is die bij hem past.“ Stan was niet meteen enthousiast. Stan: “Ik had het idee dat
bij Empatec allemaal ‘rare snuiters’ werken. Mijn ouders hebben een tijdje op mij in moeten praten.
Uiteindelijk ben ik toch stage gaan lopen als servicemedewerker bij de receptie in Sneek. Vanaf het eerste moment had ik het al naar mijn zijn. Ik had te snel geoordeeld. Sinds ik hier werk is mijn beeld van Empatec veranderd!”

Een passende plek

Brenda: “Na de stageperiode is het gelukt om een indicatie Beschut Werk voor Stan te regelen. We zijn hier enorm blij mee. Hij werkt momenteel bij Empatec Verpakken, voor Stan betekent dit dat hij precies de begeleiding krijgt die hij nodig heeft. En hij wordt ook nog gecoacht door een jobcoach van Empatec. Samen kijken ze waar zijn kwaliteiten liggen. Stan zit zeker op zijn plek bij Verpakken, maar we denken wel dat er meer voor hem in zit. Hij werkt nu ook al gedeeltelijk bij de Jumbo in Sint Nyk als allround medewerker. Dat gaat heel goed. We zien wel wat de toekomst brengt. Hij gaat nu met zoveel plezier naar zijn werk en komt daar ook mee thuis. Dat is voor ons als gezin momenteel het allerbelangrijkste!”

Gezin Bax heeft ook periodes gekend waarin Stan met tegenzin naar het werk ging. Dat is nu wel anders. Empatec haalt het beste in Stan naar boven. Zijn ouders zijn enorm blij dat Stan weer vrolijk is.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in de Franeker Courant, Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward. 

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.