Column: Verandering begint bij jezelf!


Renny: “Werk geeft zekerheid, structuur én een doel in het leven.”

Renny de Groot (48 jaar) is ZZP’er (zelfstandige) in de zorg. Ze werkt onder andere als ondersteuner bij Zorg met Karakter. De organisatie biedt in Friesland praktische ondersteuning aan mensen. Stap voor stap en altijd gericht op het individu, met als doel: meer zelfstandigheid. Een aantal van haar cliënten werkt bij Empatec. Ze ziet van dichtbij welke positieve invloed werk kan hebben op mensen: het geeft zekerheid, structuur én een doel in het leven.

Vraag

Renny straalt een bepaalde rust uit. Het is goed voor te stellen dat ze mensen op weg kan helpen. Renny: “Als iemand een hulpvraag heeft, kan diegene z’n vraag neerleggen bij een gebiedsteam medewerker. Of aankloppen bij het WMO-loket. Vervolgens komt de vraag bij Zorg met Karakter binnen. Bijvoorbeeld: “Kan ik hulp krijgen met een gezondere leefstijl?” Of: “Kunnen jullie mij helpen het vinden van werk?” Zo is ook de 25-jarige Jonathan op Renny haar pad gekomen. Hij vindt het soms lastig om contact te maken met mensen. Hij zat al een paar jaar werkloos thuis en wilde graag helderheid krijgen of hij weer zou gaan studeren of toch zou gaan werken.

Beschut werk

Renny: “Samen met Jonathan hebben we gekeken naar zijn situatie. Hij heeft een studie gevolgd, maar deze nooit afgemaakt. Ons eerste idee was dan ook: ga verder studeren. Maar al snel kwamen we tot de conclusie dat we Jonathan daar geen plezier mee doen. Omdat hij moeite heeft met sociaal contact, zou het volgen van een studie best wel lastig kunnen worden. Daarom zijn we verder gaan zoeken. Al snel kwam de conclusie: Jonathan heeft een veilige en beschutte werkplek nodig. Ik heb met Jonathan, zijn vader én een gebiedsteam medewerker overlegd om een Beschut Werken-indicatie voor hem aan te vragen bij de gemeente. En dat is gelukt. Dit betekent dat hij mag werken bij Empatec.”

De juiste plek

Jonathan werkt intussen een paar maanden bij Empatec Kas in Wier. Daar zit hij helemaal op z’n plek en het geeft hem weer een doel. Renny: “Ik heb een hele positieve indruk van Empatec. Wat mij opvalt, is dat Empatec goed kijkt naar wat iemand nodig heeft. Werk moet goed voor elkaar zijn, anders word je heel erg ongelukkig. Daarnaast is het belangrijk om mensen om je heen te hebben, professioneel of niet, die jou de juiste kant op kunnen duwen en deuren voor je kunnen openen. Maar dan geldt nog wel: verandering begint bij jezelf. Het is zonde om in een situatie te zitten waar je niet tevreden mee bent, of waarvan je denkt het kan anders. Daar is het leven te leuk en te belangrijk voor!”

Renny kijkt wat iemand nodig heeft en bespreekt alle opties met haar cliënten. Altijd open en oprecht. Alleen dan kom je verder met elkaar. En in het geval van Jonathan hebben ze samen een passende werkplek bij Empatec voor hem gevonden. Mensen helpen met veranderen, dáár doet Renny het voor!

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in de Franeker Courant, Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward. 

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.