Column: Van schoolverlater naar harde werker


Enthousiast en vrolijk stelt hij zich voor: de 30-jarige Bernhard van de Akker. Hij heeft een roerig verleden achter de rug. In zijn jongere jaren is hij gepest. Hij was te zwaar en kon door zijn diagnose ADHD niet goed meekomen op school. Inmiddels heeft hij z’n leven op de rit en gaat het goed met hem. Via Pastiel werkt hij bij Empatec. Een organisatie die helemaal bij hem past!

Niet gemakkelijk

Van jongs af aan is Bernhard energiek. Heel energiek. Specialisten stellen de diagnose: ADHD. Hierdoor heeft hij moeite met zijn concentratie. School is een ramp voor hem. Hij kan niet goed meekomen en wordt daarnaast ook nog gepest. Al met al heeft hij het niet gemakkelijk. Met moeite sluit hij de basisschool af. Bernhard gaat naar het VMBO, maar kan ook daar zijn draai niet vinden. Volgens de wet moet hij naar school tot hij achttien jaar oud is. Maar vanaf z’n zestiende geeft hij er de brui aan; hij komt te boek te staan als schoolverlater.

Aanpakken

Op een bepaald moment besluit Bernhard dat het anders moet. Hij zoekt hulp bij verschillende instanties. Een budgetcoach helpt hem inzicht te geven in zijn financiën. Dankzij een diëtist valt hij af en leert hij gezond te eten. En een medewerker van de GGD (Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst) helpt hem met het verwerken van zijn verleden. Via de gemeente wordt hij aangemeld bij Pastiel. Hier volgt hij verschillende cursussen waardoor hij zijn zelfvertrouwen weer terug krijgt. Samen met zijn Pastiel jobcoach Dagmar gaat hij op zoek naar werk. Ze ziet dat Bernhard niet op z’n plek zit op de reguliere arbeidsmarkt, hij redt dat niet. Ze komen uit bij Empatec. Bernhard is enthousiast en voelt zich hier meteen thuis.

Indicatie

Het is niet meteen vanzelfsprekend dat Bernhard bij Empatec aan het werk kan. Hiervoor heeft hij een indicatie Beschut Werken (BW) nodig. Deze indicatie krijgen mensen wanneer ze niet aan het reguliere bedrijfsleven kunnen deelnemen. Gelukkig krijgt hij deze toegewezen, met hulp van een persoonlijke coach. Dit was niet gemakkelijk, maar het is gelukt! Inmiddels werkt hij bij Empatec en heeft hij zijn leven op de rit. Op dit moment zit hij in een traject voor een nieuwe diagnose. ADHD is wellicht niet helemaal kloppend. Met een herziende diagnose kan Bernhard zijn leven weer een nieuwe richting geven. Op zichzelf wonen bijvoorbeeld, al dan niet begeleid. En passende medicatie. Maar zijn werk, dat blijft. Hij kan zich geen fijnere werkgever wensen dan Empatec.

En dát is waar Empatec het voor doet. Kijken naar wat mensen nodig hebben, hen daarbij de juiste hulp bieden en een passende werkplek bieden waar ze helemaal tot hun recht komen.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in de Franeker Courant, Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward. 

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.