Column: Onze medewerker verdient de juiste aandacht!


Marijke: “‘Mensen kunnen meer dan ze denken!” 

Mensen helpen zat er al vroeg ingebakken. Niet voor eigen gewin, maar om de verandering te zien bij de ander. ‘Dat is toch geweldig?!’ Marijke Algra is 33 jaar en Register Casemanager verzuim bij Empatec. Een jaar geleden zag ze mogelijkheden om het verzuimbeleid bij Empatec passender te maken bij de organisatie. Met passie en respect voor de mens en tegelijkertijd met een zakelijke blik: inzetten op vitaliteit en inzetbaarheid. En dit ín huis te organiseren, met haar eigen kennis en ervaring. De business case wordt omarmd door de organisatie en succesvol uitgerold. Nu een klein jaar later blijkt haar aanpak meer dan succesvol!

Re-integratie

Eén en al positiviteit en oprechtheid. Een scherpe kijk op de realiteit, met een vleugje humor. Marijke Algra ten voeten uit. Een sociaal hart, maar ze schroomt niet je eerlijk te vertellen hoe ze ergens over denkt. Een aanwinst voor Empatec. De in De Wâlden opgroeiende Marijke kiest al jong voor de Hbo-opleiding Personeel en Arbeid. Een schot in de roos, blijkt later. Toen al leek het haar leuk om mensen te begeleiden en te helpen. Vooral de mens waar soms net iets meer mee aan de hand is dan alleen het niet hebben van een baan.

Uitdaging

Op haar 21e start ze haar carrière bij een re-integratiebureau. Een leerzame periode, waar ze het schopt tot vestigingsmanager. Maar ook een eye-opener. “Mensen kunnen echt meer dan ze denken, ook als ze ziek zijn!”,  legt Marijke uit. “Ik vond het erg om te zien dat mensen thuis zaten, terwijl ik heel veel mogelijkheden voor hun zag. Vanaf toen besloot ik dan ook me daar op te richten in mijn werk.” Ze gaat werken bij een arbodienst. Maar Marijke krijgt een auto-ongeluk en komt zes maanden thuis te zitten. “Ik vloog tegen de muren op! Toen heb ik ook gevoeld hoe belangrijk het is om op de juiste momenten begeleid te worden. Om weer verder te kunnen. Dat heb ik zó goed onthouden en heb ik gebruikt in het opzetten van het nieuwe verzuimbeleid bij Empatec. En dat werkt!”

Werk als middel

Verzuim kan een signaal zijn. Dat iemand zorgen heeft of een verkeerde werkplek. “De focus in het verzuimbeleid bij Empatec leg ik daarom op inzetbaarheid en vitaliteit. Gedragen door de leidinggevenden op de werkvloer, als juiste begeleider,” vertelt Marijke. Hebben medewerkers een passende werkplek? Hoe staat het met de knieën van de hovenier? Tilt hij wel goed? En waarom is iemand ziek? Alles begint met de juiste aandacht voor de mens. En te kijken wat hij wel kan, want creatief omgaan met werk is essentieel. “Het hebben van een baan voor onze mensen is heel belangrijk! Dit verzuimbeleid is echt passend gemaakt op onze organisatie, wat zijn vruchten afwerpt.”

Marijke vindt het ontzettend mooi om de veranderingen bij de mensen en Empatec te zien!

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in de Franeker Courant, Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward. 

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.