Column: Mensen helpen is een taak


Arjen: “Je probeert wat te betekenen”

Links: Arjen Mintjes

Arjen Mintjes (60 jaar), nu 21 jaar directeur van het Maritieme Academie in Harlingen en IJmuiden. Deze school schrijft al 202 jaar geschiedenis in de zeevaart- en binnenvaartopleidingen. Met 500 leerlingen een gigantisch (internationaal) opleidingsinstituut. Al acht jaar is er iemand van Empatec aan het werk voor onderhoudsklussen. En sinds twee jaar doet Empatec ook het hovenierswerk voor het oppervlakte van ca. 18.000 m² terrein. De samenwerking met Empatec is een hele bewuste keuze.

Zeevaart

Varen is al van jongs af aan de passie van Arjen. Als zoon van een dominee wordt varen hem vanwege het geloof verboden. Hij gaat psychologie en filosofie studeren. Arjen: “Het varen zit in mijn bloed, dus ik kocht uiteindelijk tóch mijn eigen schip en ik ging ook de zeilvaart in. Tot 1998 ben ik op zee geweest. In mijn functie als directeur van de zeevaartschool komt alles samen: het ontwikkelen van jongeren, die het niet altijd even gemakkelijk hebben én het bijbrengen van de zeevaart. Geweldig!”

Meer dan een school

Aan alles voel je dat de zee- en binnenvaart een bijzondere wereld is. Arjen vertelt: “We zijn een school maar leerlingen wonen ook hier. Het is een 24-uurs bedrijf. En eigenlijk meer dan dat. We willen wat betekenen. Kinderen komen van de basisschool binnen en kunnen niet altijd even goed leren. Het hoofd hangt soms nog wat naar beneden. Maar ze leren heel goed met hun handen. De eerste maanden zie je de leerlingen dan ook groeien. Letterlijk en figuurlijk. Ze leren hier hoe de wereld in elkaar zit. Ze moeten omgaan met alle culturen, talen, gewoontes en geloven. Leren koken, schoonmaken en varen met schepen van 110 tot wel 186 meter lang. Na vier jaar gaan ze naar het MBO en worden schipper of kapitein óf ze gaan naar het HBO-onderwijs. Daar doe ik het voor! Dit is eigenlijk precies de doelgroep waar Empatec ook mee te maken heeft. Daar heb ik wel gevoel bij!”

Bijdragen aan de maatschappij

Collega Harry Westerhof, stafmedewerker bij de academie, vult aan: “Eén medewerker van Empatec doet al het onderhoud op de academie: de wanden en kozijnen schilderen en andere klussen in en om de gebouwen. Hij is een volwaardig medewerker en hoort er echt bij!” Harry begeleidt ook de Empatec-medewerkers in het groen. Met een enorme drive, een glimlach en een groot hart. “Empatec redt zichzelf. Ze hebben een sleutel en plannen zelf in wanneer, wat nodig is. Dat is goed geregeld!” Jaren geleden is al besloten dat een bepaald gedeelte van het personeel een afstand tot de arbeidsmarkt mag hebben. “Mensen kunnen hier zijn we ze zijn. We zien het als onze taak hen te helpen!”

Werk is een nuttige besteding van het leven. Daar gelooft Empatec in. En Empatec doet er alles aan om de medewerkers te helpen hun doelstelling in het leven te behalen. 

Publicaties: dit 
verhaal is ook te lezen in de Franeker Courant, Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward. 

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.