Column: Iedereen is gelijk


Jan: “Iedereen moet een kans krijgen om te werken”

Jan Toren, 46 jaar oud en al bijna 20 jaar werkzaam bij Antonius Zorggroep in Sneek. Hij is begonnen als onderhoudstimmerman in het ziekenhuis en uiteindelijk stroomde hij door naar de functie van facilitair medewerker. Het Antonius werkt ook al zeker 20 jaar samen met Empatec Hoveniers. Jan stuurt de medewerkers van Empatec aan. Dit doet hij met enorm veel respect voor de mens. Vanuit de filosofie dat iedereen gelijk is.

Service

Nadat we een plekje hebben gevonden voor de auto, komen we Jan al tegen. We lopen naar zijn kantoor. Een mooie ruimte, vlak naast de hoofdingang van het ziekenhuis. Onderweg krijgt Jan direct wat klusjes toegeworpen. Van autolichten die aan staan tot een kar die stuk is. Jan is de rust zelf en ‘pakt het op’. Samen met twee andere mannen valt Jan onder de servicegroep van het ziekenhuis. Van het repareren van een rolstoel tot een kapot lampje, een kapotte starter of een lekkende kraan; de servicegroep repareert het, zowel binnen als buiten. Jan stuurt de medewerkers van Empatec Hoveniers aan die onderhoudsklussen van het groen, op het ziekenhuisterrein doen. Dat past goed bij hem.

Respect

Als geboren Sneeker groeit Jan op in een warm en liefdevol gezin, met zijn ouders en zus. School gaat hem niet gemakkelijk af. Toch haalt hij de opleiding voor timmerman. Hij probeert nog hogerop te komen, maar gaat al gauw aan het werk. Jan: “Ik ben groot geworden met een vader als timmerman. Een echte vakman. Daar heb ik veel van geleerd. Ik heb geluk gehad dat ik zo handig ben, anders werd het voor mij ook moeilijk om werk te krijgen. Bij een bouwgroep vond ik mijn eerste officiële baan als timmerman. Daar begon ik met vegen en opruimen en daarna kwam het timmerwerk. Na een paar jaar en wat klussen tussendoor kwam het Antonius op mijn pad. Een hele fijne werkplek, waar ik kan zijn wie ik ben.”

Gelijkwaardig

Jan heeft het niet druk met Empatec. Ze doen al jaren de hovenierswerkzaamheden bij het ziekenhuis. Naar volle tevredenheid. Empatec doet zelf de planning voor een jaar en weten welke stappen ze moeten nemen. Daar houden ze zich keurig netjes aan. Jan: “Het ziekenhuis heeft bewust gekozen voor de samenwerking met een sociale werkvoorziening als Empatec. Om bij te dragen aan de maatschappij en aan de waardigheid van mensen. Dat vind ik mooi! Als het leven anders was gelopen had ik ook bij Empatec terecht kunnen komen. Dus ik vind dat iedereen een kans moet krijgen om te werken. Dat is goed voor mensen. Ik benader de medewerkers van Empatec zoals ik zelf ook behandeld wil worden: we zijn gelijk!”

Jan gelooft in de waarde van mensen. Hij heeft zelf de kans gekregen en gunt dit medewerkers van Empatec ook. Hij toont respect en communiceert met ze, op een menselijke en passende manier. Voor een gelijkwaardige relatie.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in de Franeker Courant, Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward. 

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.