Column: Empatec klaart de mist op


Al maanden stond dit interview gepland. Maar Corona gooit roet in het eten. Vanwege haar COPD kan ze eerst niet werken. Daar vindt ze niks aan, maar is niet minder positief. Tietie Kiestra – Terpstra, 60 jaar oud en werkzaam bij Empatec Kas. Dé juiste, beschutte (en beschermde) werkplek voor haar. Al pratende komt ze op haar loopfiets door de kas rollen. Iedereen die ze tegenkomt krijgt even een ‘hallo’ of een grapje. Na een hele tijd thuis, werkt ze weer hard tussen de tomatenplanten in Wier. Achter de vele woorden zit een groot hart. In haar leven is veel gebeurd. Dus af en toe valt er ook een traan.

Bewogen jeugd

Tietie praat graag en vertelt over haar leven. Ze groeit op in Peins. Met haar ouders, broers en zussen. Haar moeder verliest vóór haar een jongetje. Daar wordt niet over gesproken. Maar het gezinsleven is fijn en warm. Tot haar broer op zee gaat werken. Dit valt Tietie zwaar. Ook op de basisschool gaat het niet voorspoedig. Ze merkt dat leren moeilijk gaat. Ze kan het niet bijbenen en raakt achterop. Tietie raakt te ver achter en gaat naar de huishoudschool. Ook daar gaat het moeizaam. Speciaal onderwijs is het advies. Maar dat loopt anders.

Werken past goed

Haar moeder adviseert haar te gaan werken in plaats van naar school te gaan. Zo begint op haar 16e het werkende leven in een verzorgingstehuis. Schoonmaken, eten rondbrengen en het vermaken en verzorgen van oudere mensen. Het past perfect bij Tietie. Ze werkt hard en heeft een prachtige tijd. Totdat haar moeder overlijdt op 50-jarige leeftijd. Een grote schok in haar fijne leven. Máár dan ontmoet ze Piet. De liefde van haar leven. Moeizaam krijgen ze toch samen drie gezonde kinderen. Ze werken hard om het hoofd boven water te houden. De lichamelijke ongemakken nemen langzaam toe bij Tietie. Na 32 jaar huwelijk overlijdt Piet na een kort ziekbed. Tietie raakt in de ziektewet en onder bewindvoering. Een heftige periode!

Van waarde door Empatec

Maar ook deze tegenslag komt ze weer te boven. Reïntegratiebedrijf Pastiel helpt haar aan een baan bij Empatec Kas. Een gouden match! Een fijn, gezellig en hardwerkend team. Maar bovenal krijgt ze structuur en de juiste begeleiding. Ze komt er financieel weer bovenop. En ze voelt zich van waarde! ‘Ik ben nu trots op mezelf en ondanks alles heb ik een mooi leven. En Empatec speelt daar een belangrijke rol in en heeft de mist opgeklaard. Ik kan hier zijn wie ik ben. Het is hier geweldig!’, eindigt Tietie glimlachend.

En dát is waar Empatec het voor doet. Een glimlach op het gezicht brengen van mensen. Door passend werk en een sociale werkomgeving.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in de Franeker Courant, Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward. 

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.