Column: Dé juiste werkplek: bij Empatec


Tom: “Empatec is mijn leven” 

Een lange, slanke man komt binnen. Een beetje moeilijk lopend, met een lichte glimlach. Tom Andrae, 61 jaar oud en bijna 40 jaar werkzaam bij Empatec. Hij praat gemakkelijk, maar niet teveel. Zijn lichamelijke ongemakken tekenen zijn leven. Maar desondanks heeft hij bij Empatec vanaf dag één hard gewerkt. Nog maar een paar jaar en dan zit zijn werkende leven erop. Tom gaat niet stil zitten, want hij heeft wat achter de hand!

Lichamelijke ongemakken

Tom groeit op in een warm gezin, met drie zussen en een broer. Zijn ouders zorgden en begeleidden hem altijd goed. Als Tom drie is krijgt hij epilepsie. Een grote schok voor de familie, maar met medicijnen kwam de ziekte onder controle. Tom had ook last van overgewicht, mede hierdoor. Tien jaar geleden gaat het roer echter om. Tom: ‘De dokter vertelde me dat ik anders niet meer lang zou leven. Ik koos, samen met mijn zus, voor een drastische ingreep: een maagverkleining. Een heel traject van psychologen, doctoren en diëtisten. 50 kg lichter en een heel ander leven tot gevolg.

Moeilijk leren

Tom gaat na de basisschool naar het ITO, voor kinderen die goed met hun handen kunnen werken, maar moeilijk lerend. Hij slaagt richting houtbewerking en vindt daar ook werk in. Schuren, machines bedienen, houtbewerken en gereedschappen klaarmaken kan hij als de beste. Maar het reguliere bedrijfsleven valt hem zwaar. Zijn epilepsie en zware suikerziekte spelen hem parten. En stress wordt een gevaarlijke factor voor hem. Empatec komt op zijn pad en blijkt dé juiste werkplek voor Tom. Hij heeft rust en voelt veiligheid. Maar hij werkt er niet minder hard om. 25 jaar lang werkt hij in de bestrating, in weer en wind. Totdat hij twee keer een zware longontsteking krijgt. Er wordt gekeken wat hij nog meer goed kan.

Op zijn plek

Empatec Verpakken heeft een werkplek voor hem. Maar de afwisseling mist hij en het zittende werk heeft een slechte invloed op zijn gewicht. Ondertussen heeft de maagverkleining ervoor gezorgd dat zijn lichaam weer gezonder wordt en Tom ook veel mobieler. Hij komt daarna in de schoonmaakploeg terecht. Met cursussen krijgt hij kennis van de branche en hij voelt zich gewaardeerd. Hij is positief en energiek. ‘Ondanks mijn lichamelijke ongemakken kijk ik heel positief naar het werk en mijn leven.’ Hij is trots op zijn werk bij Empatec. En is blij met de veiligheid, de structuur en de begeleiding.

Als Tom straks met pensioen is, hoopt hij bij ONS Sneek meer te kunnen doen. ‘Empatec is mijn leven en ik ga het missen, maar straks wil ik niet thuis komen te zitten. Ik red me wel!,’ eindigt Tom het fijne gesprek.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in de Franeker Courant, Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward. 

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.