Column: De aanhouder wint!


Als ze opendoen glimlachen ze beiden van oor tot oor. De koffie staat al klaar. De knusse woonkamer is uitnodigend. De vrolijke Arjen en zijn moeder Jantine Osinga heten ons welkom. De 18-jarige Arjen werkt sinds een aantal maanden bij Empatec Meubel in Franeker. Dat was niet meteen vanzelfsprekend. Hij heeft hier, samen met behulp van verschillende partijen, hard voor gewerkt.

Grote passie

Op het eerste gezicht merk je niks aan Arjen. Hij is geïnteresseerd en vertelt leuke verhalen. Maar als er wordt doorgevraagd blijkt dat Arjen al vanaf zijn eerste levensjaar zwaar diabetes heeft. Dit heeft heel grote invloed op zijn leven. Een van de gevolgen hiervan is dat hij veel moeite heeft met leren. Hij is snel afgeleid en is gevoelig voor prikkels. En gefocust op zijn leven met deze ziekte. Hij heeft daarom begrip en uitleg nodig. En altijd iemand om op terug te vallen. Met zijn handen werken daarentegen, daar is hij ontzettend goed in. Praktijkschool Comenius bleek dan ook een perfecte match. Gedurende vijf jaar volgde hij praktijkvakken om te ontdekken waar hij goed in was. En zo bleef meubels maken over: zijn grote passie. Arjen wilde dolgraag aan de slag bij een meubelfabriek. En zo kwam hij Empatec Meubel tegen in Franeker.

Indicatie

Arjen ging stage lopen bij Empatec en wilde hij niets liever dan blijven. Maar niet iedereen kan zomaar aan het werk bij Empatec. Hier heb je een indicatie voor nodig. In Arjen zijn geval een indicatie Beschut Werk (BSW). Deze wordt verstrekt door het UWV. En is bestemd voor mensen die veel begeleiding en hulp nodig hebben op de werkvloer. In de eerste instantie vond het UWV dat Arjen hier niet voor in aanmerking kwam. Hij had een bijbaan bij een supermarkt naast school, dus waarom zou hij dan niet bij een regulier bedrijf aan de slag kunnen? Maar deze baan behouden kostte hem ontzéttend veel doorzettingsvermogen. Vanwege zijn wisselende suikerwaardes kwam hij namelijk vaak erg vermoeid thuis.

Maatwerk

De afwijzing van het UWV bleek dan ook een hele zware teleurstelling voor het gezin. Dit hadden ze totaal niet verwacht. Wat moest er dan nu van Arjen terecht komen? Maar daar lieten zijn coach bij de De Dienst Sociale Zaken, zijn Empatec jobcoach én zijn stagebegeleider van de praktijkschool het niet bij zitten. Ze waren er allemaal van overtuigd dat Arjen bij Empatec hoort. Juist door de specifieke werkbegeleiding die wordt geboden. En het begrip voor zijn diabetes met de daarbij behorende problematiek. De Gemeente heeft daarom in overleg met Empatec besloten om wél indicatie af te geven. Een mooi voorbeeld van maatwerk. Lukt het niet linksom, dan maar rechtsom! zegt Arjen trots. Moeder Jantine is dankbaar dat verschillende mensen hebben gestreden voor de juiste werkplek voor haar zoon. De aanhouder wint! sluit Jantine trots af.

En dát is waar Empatec het voor doet. De juiste werkplek bieden aan mensen. Waar ze tot hun recht komen. En alles uit zichzelf kunnen halen.

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.