Nieuw lid Empatec verpakt A-merken met de A van aandacht

De meeste mensen kennen ze vast van de werkzaamheden in de perkjes of de stratenveegdienst. Maar met 1.100 medewerkers heeft Empatec zijn werknemers óveral in het westelijk deel van Friesland zitten. Van stratenmaker tot brugwachter en van schoonmaker tot inpakker; je vindt de Empatec-medewerker in de vier gemeenten tussen Lemmer en Terschelling. Maak kennis met Bakery Sweets Centers nieuwste lid: Empatec.

Empatec is een sociaal leerwerkbedrijf. Maar de term ‘sociaal’ laten ze er liever achterwege. “We hebben een normaal bedrijf met bijzondere mensen”, is het credo. Deze bijzondere mensen werken in de kas, de meubelfabriek, de metaalfabriek, in de dienstverlening, het groen, als stratenmakers, schilders en brugwachters. Maar ook in de foodsector: in Sneek staat een complete verpakkingshal, waar de machines draaien voor onder andere kruidnotenfirma Modderman en voor onze zoetwarenpartner Cloetta.

Van logge tanker naar meerdere speedbootjes

Empatec-medewerkers worden, als het kan (500 personen), gedetacheerd bij bedrijven, of zijn in dienst bij een van de vakbedrijven van Empatec zelf. Deze ontwikkelbedrijven zijn relatief nieuw: in 2017 zagen ze het licht, mede als gevolg van de invoering van de participatiewet. “Met deze wet werd de subsidiekraan dichtgedraaid. We moesten ervoor zorgen dat we de markt anders gingen bewerken”, blikt Evert Visser terug. Hij is bedrijfsmanager Verpakken in het vakbedrijf op industrieterrein De Hemmen in Sneek. De vrij logge tanker die Empatec was, werd opgedeeld in kleine speedbootjes, licht Visser beeldend toe. In 2018 stapte hij zelf op de speedboot Verpakkingen.

Vakbedrijven

Visser geeft het maar direct aan: de mensen die vanuit Empatec aangeboden worden, passen niet altijd in de huidige focus van een bedrijf. “Ze werken soms iets langzamer of hebben hulp nodig bij hun werkzaamheden. Niet ieder bedrijf heeft daar de ruimte voor, of wil daar de ruimte voor maken. Ook al zegt de overheid dat dit moet”, refereert Visser naar de participatiewet. “De praktijk is anders. Niet alleen vanuit het bedrijfsleven kan het lastig zijn, óók voor de medewerker. Ploegendienst is niet voor iedereen weggelegd, en de stap naar werken in een nieuw bedrijf kan als spannend worden ervaren.” Het raakt Visser dat er nog steeds zoveel mensen op de bank zitten, terwijl ze met de juiste hulp heel goed ergens terechtkunnen en hun draai kunnen vinden. “Voor de werknemers die we niet kunnen detacheren, zijn er de vakbedrijven.” En daar is de manager van de afdeling Verpakken heel trots op.

Opdrachten gevraagd

In de verschillende productiehallen in Sneek wordt gewerkt aan diverse producten met maar liefst 110 medewerkers. De Foodafdeling is FSC22000-/SKAL-gecertificeerd. “Hier ontvangen we de speciale klussen, die voor een regulier bedrijf teveel tijd en dus geld kosten. Zoals het vullen van zakken met verschillende soorten producten, kleine porties dadels en de kleinstuksverpakkingen frituurvet voor Royal Smilde. Deze week starten we met het verpakken van 1,5 miljoen zakjes chocoladekruidnoten voor Modderman. Je ziet: het is geen oefenwerk maar het zijn échte klussen voor grote A-merken. En doordat we steeds slimmer werken, ontstaat er ruimte voor meer opdrachten. Helaas merken we dat ook bij onze klanten de technologie niet stilstaat. En kunnen we wel meer projecten gebruiken!”

Binnen de beschermde omgeving van de productielocaties van Empatec hebben de medewerkers het duidelijk naar de zin. “We bieden ze structuur en begeleiding. Wie niet goed tegen geluid en afleiding kan, komt op een prikkelarme afdeling terecht. Je ziet er mensen echt van opbloeien.” Visser zegt niets teveel; in de pauze loopt een medewerkster van deze afdeling hem tegemoet en begint enthousiast te vertellen. “Deze mevrouw werkt hier al heel lang op deze afdeling. Dit is werk dat echt bij haar past. Iets anders proberen werkt niet voor iedereen, en dat gaan we ook niet pushen.”

Ruimte voor ontwikkeling

Doordat er door de jaren heen steeds slimmer gewerkt wordt bij Empatec, ontstaat er meer tijd voor persoonlijke ontwikkeling. “Hier hebben we flinke slagen in gemaakt”, vertelt Visser. “Door veel gesprekken te voeren, medewerkers rondleidingen te geven op andere locaties en zo de inzetbaarheid op de verschillende afdelingen te stimuleren. Dat geeft reuring en soms ook wat spanning. Maar met goede begeleiding is veel mogelijk. En ook al moeten we er soms een topmedewerker door missen: als iemand bij een ander bedrijf aan de slag wil, dan helpen we diegene in dat proces.”

Terugkomgarantie

Wat ze ook doen in hun carrière, Empatec’ers hebben één zekerheid: “Mensen die bij ons binnenkomen, krijgen de garantie dat ze áltijd welkom blijven bij Empatec. Ook al zijn ze al 20 jaar gedetacheerd. De deur blijft voor ze openstaan. Dat geeft onze medewerkers rust en zekerheid.”

Toegevoegde waarde

Dat Empatec lid wordt van Bakery Sweets Center, is met een duidelijke reden. “We hopen dat leden van het netwerk de meerwaarde van onze mensen zien en ze in dienst willen nemen. De vergrijzing slaat toe, het gebrek aan vakmensen groeit. Met de juiste begeleiding is veel mogelijk. Maar we realiseren ons ook dat niet elk bedrijf dit kan of wil. Daarom ook de vraag: Wat kunnen we voor jullie doen? Denk aan het verpakken van een nieuw product of extra handjes in de piekperiodes. Of, zoals we nu met koffie en binnenkort met nootjes doen: het uit handen nemen van inpakken en verzenden van online bestellingen via webshops. Laten we van toegevoegde waarde zijn voor elkaar!”