De ontwikkeling van Aaron Machiela, Groeituin

Wij zijn ontzettend trots op de ontwikkeling van Aaron Machiela (23). Hij is drie maanden geleden gestart als één van de eerste kandidaten van de Groeituin. Bij de Groeituin krijgen mensen van allerlei achtergronden, leeftijden de kans om zich te ontwikkelen en activeren op verschillende niveaus, voordat zij doorstromen naar werk in de maatschappij.

Aaron vertelt: “Een paar jaar geleden heb ik de opleiding grafische vormgeving afgerond. Daarna heb ik verschillende baantjes gehad, maar ik kon geen baan vinden in de vormgeving. Ik zat niet lekker in mijn vel en kon het nergens echt vinden. Dit komt mede door mijn autisme (ADD). Ik kwam zonder werk te zitten en door slaapproblemen, als gevolg van ADD, kwam ik ’s ochtends mijn bed niet meer uit.”

Door zijn jobcoach van Pastiel werd hij geattendeerd op de Groeituin. Een nieuw initiatief van Empatec in samenwerking met de gemeente Waadhoeke.

“Ik zag het eerst niet zitten om aan de slag te gaan in de Groeituin. Ik dacht namelijk dat ik in de kassen / moestuin moest gaan werken. Maar na een eerste gesprek bleek dat ik hier veel meer kan doen, ook op het gebied van vormgeving.”

De werkleiding van de Groeituin zag de potentie van Aaron. Hij is inmiddels druk bezig met een mooi project, een muurschildering in de kassen van de Groeituin (zie foto). Ook heeft hij al een werkbank uit elkaar gehaald, er een bouwtekening en handleiding van gemaakt en deze weer in elkaar gezet.

Inmiddels werkt hij drie werkdagen per week in de Groeituin. Hij krijgt weer structuur in zijn leven en doet werkritme op. Aaron vertelt: “Ik vind het een ontzettend fijne werkplek met leuke collega’s. Ik voel veel waardering voor wat ik doe. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Eerst werkte ik alleen ’s middags, maar tegenwoordig ben ik vroeg wakker en heb ik meteen zin om naar mijn werk te gaan. Dus begin ik nu al om 8.30 uur.”

Mede dankzij de hulp van de werkleiding, zijn jobcoach en gebiedsteammedewerker leert hij steeds meer hoe hij om kan gaan met zijn ADD.

Zijn droom? “Een eigen bedrijf als grafisch vormgever beginnen. Ik maak nu, als hobby,  posters etc. voor festivals en evenementen. Ook zou ik graag ooit een leidinggevende functie willen vervullen om anderen op weg te helpen, bijvoorbeeld bij een bedrijf als Empatec.”