Uit Vakblad Lastechniek, juli/augustus 2025
Al meer dan veertig jaar is Empatec Maakwerk een vertrouwde leverancier van hoogwaardig lasmateriaal voor technische scholen en opleidingscentra in Nederland, België en Duitsland. Het bedrijf speelt ook een belangrijke maatschappelijke rol. Als sociaal werkleerbedrijf met een ijzersterke focus op kwaliteit, levert Empatec vakwerk met meerwaarde.
V-naden, pijpstukjes, hoekprofielen, bodemplaten, platen voor kruiswerkstukken: alle materialen die een lasser-in-opleiding nodig heeft, rolden de afgelopen decennia in grote aantallen uit de werkplaats van Empatec Maakwerk. ‘Wij leveren alles wat een lasopleiding nodig heeft voor zowel praktijklessen als examens,’ vertelt Catharina Mulder✔ van Empatec. ‘Van NIL-niveau 1 tot en met 4. Dat doen we snel, uit voorraad of volledig op maat.’
Waar sommige opleidingen zelf zagen of frezen, kiezen veel onderwijsinstellingen juist bewust voor uitbesteding bij Empatec. Niet alleen vanwege de kwaliteit, maar ook vanwege de flexibiliteit. Mulder: ‘Wij bundelen de materialen desgewenst. Verpakking in kisten, dozen, sets, het is allemaal mogelijk. We denken met de klant mee en zorgen dat alles op tijd en kant-en-klaar wordt aangeleverd.’
Die klantgerichtheid gaat hand in hand met een hoge standaard. ‘We werken onder ISO 9001-certificering,’ legt Mulder uit. ‘Onze processen zijn aantoonbaar op orde. Onze samenwerking met grotere opleidingscentra en bedrijven laat zien dat we een betrouwbare partner zijn.
Empatec Maakwerk is onderdeel van Empatec: het sociaal ontwikkelbedrijf van vier Friese gemeenten. In totaal werken er meer dan 1.100 mensen bij Empatec, verspreid over verschillende afdelingen zoals metaal, hout, montage, verpakking en dienstverlening zoals groenonderhoud. De metaalafdeling ,waar het lasmateriaal wordt geproduceerd, is gevestigd in Sneek. De houtproductie, waar een breed palet aan items uit hout wordt geproduceerd, van vogelhuisjes tot pallets en glampingmeubels, vindt plaats in Franeker.
Wat Empatec bijzonder maakt, is de combinatie van sociale betrokkenheid en vakmanschap. Mulder: ‘Wij geloven in werk. De mensen die hier werken, doorgaans met een grotere uitdaging op de arbeidsmarkt, groeien dankzij hun werk en nemen zo een waardevolle positie in de maatschappij. Op onze metaalafdeling werken mensen die zelfstandig aan de slag kunnen en trots zijn op wat ze maken. Ze staan bij ons aan de machines, maken hoogwaardige producten en dragen bij aan de kwaliteit die onze klanten van ons gewend zijn.’
Voor sommige medewerkers is het werk bij Empatec een belangrijke tussenstap richting regulier werk. Voor anderen is het een veilige, stabiele plek waar zij hun talenten in kunnen zetten. Empatec combineert begeleiding waar nodig met ruimte voor verantwoordelijkheid en groei.
Empatec is niet alleen aantrekkelijk voor scholen, maar ook voor bedrijven die werken met aanbestedingen. Mulder: ‘Bij veel aanbestedingen geldt een SROI-verplichting: Social Return On Investment. Bedrijven zijn dan verplicht om een deel van de opdrachtwaarde sociaal in te vullen. Als ze bij ons inkopen, is dat direct gedekt. Een factuur van Empatec telt mee voor die verplichting.’ Die unieke positie maakt Empatec tot een gewilde partner voor technische bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen, en tegelijk willen kunnen vertrouwen op kwaliteit.
De betrokkenheid van Empatec bij de laswereld reikt verder dan het leslokaal. Al jaren sponsort het bedrijf de werkstukmaterialen voor de NIL-laswedstrijden. ‘Daar zijn we trots op,’ zegt Mulder. ‘We vinden het belangrijk om jonge lassers een goede start te geven. En het is mooi om te zien hoe het materiaal dat wij hier maken, gebruikt wordt door alle talentvolle deelnemers’, besluit ze.