EDNL en Empatec: technologische innovatie met een sociaal hart

Jaren geleden kwam Niels de Bree bij Empatec voor de installatie van een elektrisch hekwerk. Tijdens dat bezoek viel zijn oog op de metaalbewerkingsafdeling van Empatec Maakwerk. Toen hij enkele jaren later een betrouwbare partner zocht voor de productie van alarmsystemen, dacht hij opnieuw aan Empatec. “Het is mooi om te zien hoe een samenwerking met een sociale werkleerplaats kan uitgroeien tot een duurzame en succesvolle relatie,” vertelt De Bree. Inmiddels werken EDNL en Empatec al vijftien jaar samen aan hoogwaardige producten voor de liftenbranche.

Van metaalbewerking naar innovatieve liftcommunicatie

EDNL, opgericht door Niels de Bree, viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Het bedrijf begon met het elektrisch aansluiten van hekwerken en heeft zich in de afgelopen 15 jaar gespecialiseerd in de liftenbranche. Een van hun belangrijkste producten is de spreek-luisterverbinding voor liften, een systeem dat essentieel is voor mensen die vastzitten in een lift en contact moeten maken met de meldkamer. Hoewel deze systemen vaak onopvallend zijn voor gebruikers, spelen ze een cruciale rol in de veiligheid en communicatie in liften.

Sociale inclusie en kwaliteit hand in hand

Wat begon als een praktische samenwerking groeide uit tot een partnerschap waarin sociale inclusie een belangrijke rol speelt. Aanvankelijk lag de focus op het verkrijgen van een kwalitatief goed product, dat in samenwerking met Empatec is ontwikkeld van tekening tot uiteindelijk product. Later ging Niels de sociale inclusieve aspecten van Empatec steeds meer waarderen, en een belangrijke reden voor hem samen te blijven werken. In de afgelopen jaren produceerde Empatec per jaar enkele duizenden groene metalen kastjes per jaar, evenals montagewerkzaamheden.

Niels benadrukt het belang van sociale inclusie: “Iedereen verdient een plek in de samenleving. Het is onze verantwoordelijkheid om daar invulling aan te geven.” Hij ziet dat er soms vooroordelen bestaan over de kwaliteit van producten uit sociale werkplaatsen, maar ziet dat de kwaliteit van de productie minstens zo goed is als dat van andere metaalwerkplaatsen. Niels: “Bovendien heb ik door de jaren heen ervaren dat Empatec is veranderd van een traditionele sociale werkplaats naar een commercieel en flexibel bedrijf, zonder daarbij de kernwaarden van sociale inclusie en hoogwaardige kwaliteit uit het oog te verliezen.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen als norm

Tegenwoordig wordt in aanbestedingen van overheden steeds vaker gevraagd om Social Return on Investment (SROI). Bedrijven moeten aantonen dat een bepaald percentage van hun werk of materiaal afkomstig is van SROI-bedrijven zoals Empatec. Voor EDNL is dit geen verplichting, maar een intrinsieke motivatie geworden. Niels: “Het is vanzelfsprekend geworden om hieraan bij te dragen.”

In een markt waar flexibiliteit cruciaal is, onderscheidt Empatec zich door klanten uit de brand te helpen. Niels moedigt andere bedrijven aan om sociale ondernemingen zoals Empatec als reële optie te overwegen en een steentje bij te dragen om alle doelgroepen in de samenleving in hun kracht te zetten.

De langdurige samenwerking tussen EDNL en Empatec toont aan dat het mogelijk is om zakelijke doelstellingen te combineren met maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Empatec laat zien dat sociale inclusie en hoogwaardige productie perfect samengaan. Dat maakt het zo’n sterke en betrouwbare partner,” besluit Niels.

Ook samenwerken?

Vraag een adviesgesprek aan

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.