“Veilig uit je comfortzone in de Groeituin”

In gesprek met Linda Ronda, casemanager Werk en Participatie bij De Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân over de samenwerking met de Groeituin van Empatec / Pastiel.

De Dienst

De Dienst is een bedrijfsuitvoeringsorganisatie voor de gemeenten Harlingen, Terschelling, Vlieland en Waadhoeke.

Ze ondersteunen deze gemeenten bij het uitvoeren van hun taken in het sociaal domein door het praktisch uitvoeren van het beleid ten aanzien van de Participatiewet, Wmo en Jeugdwet. De Dienst werkt nauw samen met Empatec en Pastiel.

Linda Ronda werkt sinds twee jaar als casemanager Werk en Participatie bij De Dienst en begeleidt mensen weer naar werk, onder andere bij de Groeituin van Empatec.

“Eerder werkte ik als loopbaancoach en nu aan de andere kant van de tafel, meer als regisseur. De aanvragen voor bijstand komen bij De Dienst binnen. Mijn collega’s van team Inkomen beoordelen het recht op de uitkering en wij, vanuit werk en participatie, gaan meer op zoek naar de mens achter de aanvraag.”

Linda’s werk draait om luisteren. “De kunst is om echt te luisteren naar de kandidaat. Op zoek te gaan naar hun belemmeringen en hun dromen. Wat is het beste dat past bij deze persoon waardoor hij verder komt?” Samen met Pastiel wordt in kaart gebracht of de persoon nog kan werken en zo ja, wat en hoeveel. Daarnaast wordt bekeken welke belemmeringen er zijn en welke interventie hen kan helpen.

 

 

 

 

 

Na de beoordeling door Linda en haar collega’s wordt er een plan opgesteld. De dagelijkse begeleiding van de deelnemers wordt veelal door Pastiel gedaan. Voor de meeste deelnemers is het van belang om weer arbeidsritme op te doen en zelfvertrouwen te krijgen. Eén van de plekken waar dit kan is de Groeituin van Empatec.

De Groeituin

Sinds april 2024 is de Groeituin operationeel. Hier krijgen kandidaten van allerlei achtergronden en leeftijden de kans om zich te ontwikkelen en te activeren op verschillende niveaus, voordat zij doorstromen naar (vrijwilligers)werk in de maatschappij. Mensen kunnen hier aan de slag met groenten en fruit, maar kunnen hier ook vaardigheden ontwikkelen in de techniek, onderhoud, schilderen en fietsen opknappen.

Regelmatig vindt er een driegesprek plaats met de deelnemer, de joboach van Pastiel en Linda om de begeleiding zo goed mogelijk af te stemmen. Linda legt uit: “Voorafgaand aan de deelname worden persoonlijke doelen geformuleerd. Regelmatig vindt er overleg plaats om te evalueren of we ten aanzien van de eerder gestelde doelen op de juiste weg zijn, mogelijk kunnen de doelen bijgesteld worden of speelt er een hulpvraag ten aanzien van andere leefgebieden. Hoe dan ook, het is belangrijk om in contact te blijven om te weten hoe het met de deelnemer gaat. De opstartfase verloopt voorspoedig en het project begint nu echt goed te lopen.” Linda vindt het prachtig om naar de Groeituin te gaan. “Het is zo’n fijne werkplek. Je ziet hier mensen echt groeien.”

De Groeituin biedt meer dan alleen werk in de kassen, deelnemers kunnen er echt doen wat ze zelf willen en leren er hun grenzen te verleggen. “De Groeituin is een laagdrempelige manier om de inzetbaarheid van de deelnemer in de praktijk te onderzoeken. Door gewoon te doen komen deelnemers er vaak achter dat ze veel meer kunnen dan ze zelf vooraf dachten. We willen deelnemers hier veilig uit hun comfortzone halen. Door echt naar de mens te luisteren, kun je het verschil maken. Behalve dat dit leidt tot mooie persoonlijke overwinningen, is het waardevol dat iedereen, binnen zijn of haar eigen mogelijkheden, een stukje aan de samenleving kan bijdragen”, besluit Linda.