‘Snoep verpakken en blikken plakken’

Duco Lemke, mede-eigenaar Van der Meulen – Souvenirs en Kaarten

Als je op vakantie bent in Nederland of gewoon een dagje weg bent, denk je er onherroepelijk aan om wat leuks voor het thuisfront mee te nemen. Een mooi gelabeld blikje met lokaal snoepgoed, een koelkastmagneet of een ansichtkaart; allemaal producten die wel eens heel goed gemaakt kunnen zijn bij Van der Meulen Souvenirs en kaarten uit Sneek. Zij zijn groothandel en leveren door geheel Nederland. Van Ameland tot Zierikzee, zoals mede-eigenaar Duco Lemke het met een brede glimlach vertelt. “We drukken labels en produceren souvenirs, maar we doen niet alles zelf. Bijvoorbeeld het afvullen van snoepgoed en het labelen van blikken: dat laten we al jaren aan Empatec over.”

Souvenirwinkels kunnen al jaren rekenen op de producten van Van der Meulen – Souvenirs en kaarten uit Sneek. Na een rondje door het pand en magazijn van de groothandel wordt de impact duidelijk: snoepblikken, kaarten en andere souvenirs worden hier ontworpen voor de regio die ze gaan vertegenwoordigen. Hoewel ze veel in eigen huis doen (bijvoorbeeld fulfillment, inkoop en vormgeving), zetten ze al jaren de verpakkingshulp in van Empatec. “Een samenwerking die niet meer is weg te denken,” legt Duco Lemke, mede-eigenaar van het bedrijf, uit. Samen runt hij het bedrijf met mede-eigenaar Miranda Klompstra.

Duco werkt al sinds 1988 bij Van der Meulen. Destijds werkte het bedrijf al samen met Finkenburgh, wat nu Empatec is.  “Wij vinden het sociale aspect erg belangrijk bij het kiezen van onze samenwerkingspartners. Maar ook lokaal ondernemerschap staat bij ons hoog in het vaandel. Wij slaan het liefst de handen ineen met lokale partners. Met de locaties van Empatec in Sneek en Franeker en de sociale inclusie die de samenwerking met zich meebrengt, is het een logische samenwerking.”

Betrokkenheid en respect

Duco heeft niet alleen op professioneel vlak ervaring met Empatec. Hij vertelt over zijn vader, die vroeger ook bij Empatec heeft gewerkt. “Hij was vroeger opzichter in het recreatiegebied De Potten vlakbij Sneek. Hij werkte daar in de groenvoorziening. Hij zei altijd dat het voelde als zijn thuis, mooier kon hij het niet krijgen. Daardoor heb ik zelf vanuit het beginsel al een groot respect voor de medewerkers van Empatec.”

Hij is dan ook zelf regelmatig te vinden op de werkvloer bij Empatec, voornamelijk bij de locatie in Franeker.  “Ik vind het geweldig als ik er kom. Als je dan je neus om de hoek steekt, komen de werknemers als bijen op honing op je af. Ze maken graag een praatje, maar komen ook zeker naar je toe als ze denken dat er iets niet klopt.” Juist dat vind Duco zo mooi, want dat getuigt volgens hem van betrokkenheid. Iets wat hij ook terugzag in de coronaperiode, toen zijn blikken bij de werknemers thuis geplakt werden. “Het werk ging hoe dan ook door, want ze vinden het niet leuk als het rustig is met onze opdrachten.”

Duurzaam ondernemen is niet alleen groen

Met de samenwerking ondernemen Duco en Miranda sociaal inclusief. Een thema wat volgens Duco meer terug zou mogen komen onder de noemer ‘Duurzaam ondernemen’. “Vroeger werd er niet zoveel rekening gehouden met sociale inclusiviteit dan we nu doen. Maar ik zie dat dit voornamelijk vanuit eigen ambitie komt. Dat is natuurlijk al mooi, maar er zou van bovenaf meer aandacht aan mogen worden besteed. Er wordt nu veel gepushed op groene keuzes om duurzaam te kunnen ondernemen, terwijl het sociale thema ernaast zou moeten staan. Er wordt veel gesproken over een groene footprint, maar waar is de sociale footprint?”

Een gewoon bedrijf

Op de vraag of de diensten van Empatec afwijken van die van andere bedrijven omdat het een sociaal werkleerbedrijf is, schud Duco duidelijk ‘nee’. “Er zit geen verschil in de dienstverlening, die is net zo secuur en kwalitatief als dat van andere bedrijven (bijvoorbeeld met certificeringen als ISO 9001). En dat is een groot pluspunt. Bedrijven zoals Empatec opereren niet meer zoals vroeger met de nodige ondersteuning van het Rijk. Het is nu een gewoon bedrijf met bedrijfsvoering zoals die van jou en mij, weliswaar met hier en daar aangepaste begeleiding voor de medewerkers.”

Het intieme en menselijke karakter van Empatec is heel prettig. “Het is een betrouwbare partij die afspraken nakomt. Ze denken mee in alle volumes – groot en klein – en hebben door de digitalisering een belangrijke groei doorgemaakt. Mensen worden efficiënt ingezet terwijl we het werkgeluk verhogen, en de communicatie verloopt vlot. We werken niet voor niets al talloze jaren samen,” besluit Duco.

Benieuwd wat Empatec kan betekenen voor jouw bedrijf?

Vraag dan een adviesgesprek aan en zet jouw volgende stap als sociaal inclusief ondernemer.

Vrijblijvend adviesgesprek