Lasmateriaal gemaakt met Werkgeluk

door Yvonne Olgers – NIL – gepubliceerd in vakblad Lastechniek (editie mei)

Of je nu les geeft in het lassen, een NIL lasdiploma hebt of nog aan het leren lassen bent, je kent ze en hebt ze misschien wel geregeld in je handen: lasmaterialen waar je je werkstuk mee samenstelt.

V-naden, pijpstukjes, platen voor een kruiswerkstuk, hoekprofielen, bodemplaten, ga zo maar door. Sommige opleidingen zagen en frezen het zelf maar veel lasopleidingen kopen deze materialen in bij Empatec. Reden om op bezoek te gaan bij dit bedrijf.

Empatec is al sinds de oprichting een bedrijf dat zich hard maakt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De vakbedrijven van Empatec zijn meer dan productiebedrijven. Voor veel van onze medewerkers zijn ze de eerste stap naar regulier werk. Het zijn leerbedrijven waar medewerkers kennis maken met de wensen en eisen van het bedrijfsleven. De mens staat hier centraal en zij geloven in de kracht van de mens. Iedereen heeft iets om rekening mee te houden. En dat doen zij dan ook. Vandaar ook de naam Empatec waarin het woord empathisch in is opgenomen.

Aangekomen bij Empatec in Sneek word ik hartelijk welkom geheten door Linda Abelskamp, al ruim 33 jaar het gezicht naar buiten van de verkoopafdeling metaal. Goedlachs, heel klantgericht en zeer betrokken. Zo is Linda de laatste jaren op nagenoeg alle Laswedstrijden die het NIL organiseerde aanwezig geweest en sponsort Empatec ook alle lasmaterialen voor de laswedstrijden.

Je hoort het niet vaak meer dan mensen zo lang bij één bedrijf werken. Linda: “Ik was begin 20 toen ik hier begon, eerst voor een uitzendbureau en later kwam ik in dienst bij Finkenburg, zo heette we destijds. Dat ik het nog steeds naar m’n zin heb hier komt enerzijds door de variatie in het werk en de vele contacten met de klanten maar ook door de goede sfeer in dit bedrijf, de leuke collega’s en het bijzondere karakter van dit bedrijf. Maar dat zul je zo zelf wel zien als we een rondleiding krijgen van Ate”.

Samen met Linda en haar collega en rechterhand Marloes de Jong maken we een ronde door het bedrijf. Ate Speerstra staat ons al op te wachten bij de freesmachine. “Die laat ik je straks zien Yvonne, eerst de andere afdelingen.” Ate is een van de 9 ambassadeurs van Empatec en zij geven de rondleidingen. Deze ambassadeurs werken op verschillende afdelingen maar kennen het hele bedrijf en het hele bedrijf kent hen, overal waar Ate komt kennen ze hem. En dat is niet niks in een bedrijf waar ruim 1100 mensen werken. Ook zijn er de Helden van Empatec en net als Ate hebben zij als motto: “Wij laten ons niet beperken”. En dat is precies wat ik te zien krijg tijdens de rondleiding, mensen die vol aandacht en plezier aan het werk zijn. Productiewerk maar vaak ook heel precies werk. Zo worden hier elektronica onderdelen samengesteld, voedingsmiddelen verpakt, deurdrangers en prullenbakken voor hondenpoep gemaakt, houten vogelhuisjes gemaakt en nog veel meer. Dat alles op de afdelingen metaal, hout, verpakken en maatwerk. Aangekomen op de afdeling metaal laat Ate me zien hoe de  lasmaterialen geknipt, gezaagd en gefreesd worden.

De V-naden van vroeger zijn nooit meer wat ze waren. Nu hebben ze een gezicht gekregen.

Ate neemt me mee naar zijn domein, op een verhoging staat zijn freesmachine. En ik krijg een uitgebreide demonstratie. Hier freest hij honderden V-naden, enkelzijdig en dubbelzijdig. Zeer nauwkeurig stelt hij de hoek van de machine in en legt een aantal strippen van 12mm in de klem onder de machine. Alles wordt goed vastgezet, de beschermkap op z’n plek geschoven en de machine wordt aangezet. “Wow, geweldig” roep ik uit als een enorme freeskop de kanten aan de V-naden vreest. Ate glundert van trots.

Dan word ik op m’n schouder getikt. “ik doe de bandjes, kijk maar” en Klaas Vlietstra neemt me mee naar het bundelapparaat. Hij pakt 6 V-naden en legt ze op hun plek, trapt het voetpedaal in en voor ik met m’n ogen kan knipperen zijn de V-naden gebundeld en worden ze op een pallet gelegd. Met een glimlach zegt Klaas: “Ze noemen me hier Koning Bundel”.

V-naden, in de loop der jaren heb je er honderden van in je handen maar vanaf vandaag kijk ik er toch heel anders naar. Ze hebben een gezicht gekregen, zo mooi om te zien hoe ze hier met zoveel aandacht en passie worden gemaakt. En zonder deze mensen, zouden wij niet zo goed kunnen oefenen op de perfecte las. Echt petje af voor Empatec en de mensen die er werken!


Lasmateriaal van Empatec bestellen en daarmee inclusief ondernemen? Dat kan hier:https://www.empatec.nl/bestellen-lasmateriaal/

Benieuwd wat Empatec nog meer kan betekenen voor jouw organisatie? Vraag dan een adviesgesprek aan op www.empatec.nl/adviesgesprek.