Onze collega: Schelte de Haan

Schelte de Haan (46), een bijzondere man met een ongewone start in het leven. Schelte werd geboren met een waterhoofd, en zijn gezondheid was de eerste jaren van zijn leven kwetsbaar. Mede daardoor groeide hij op in een zeer beschermde omgeving, samen met zijn jongere broer Jacob.

Moeilijke jeugd

Schelte voelde van kinds af aan dat hij anders was dan anderen, hij was veel op zichzelf. Terwijl hij opgroeide, ontdekte hij dat hij hoog gevoelig is. Te veel prikkels brachten onrust in zijn hoofd, en het kostte hem jaren om hiermee om te leren gaan. Daarnaast was zijn gevoel van eigenwaarde erg laag.

Muziek

Muziek werd al vroeg Schelte’s toevluchtsoord. Op tienjarige leeftijd begon hij met trompet spelen. Zijn vader was hierin zijn grote voorbeeld. Het geluid van het instrument bracht niet alleen vreugde in zijn leven, maar gaf hem ook de kracht om te groeien. Door de jaren heen groeide zijn zelfvertrouwen met elke noot die hij speelde. Muziek bood hem niet alleen troost; het werd zijn manier om zichzelf uit te drukken in een wereld die, voor hem, soms moeilijk te begrijpen leek.

Rond zijn dertigste kwam hij erachter dat hij op mannen valt. Alles begon op zijn plek te vallen en hij kon eindelijk zichzelf zijn.

Keerpunt

In 2014 overleed zijn jongere broer na een kort ziekbed aan kanker. Het was een emotionele rollercoaster, maar het leerde Schelte ook de waarde van het leven.

Na verschillende banen in het reguliere bedrijfsleven vond hij eindelijk rust bij Empatec. Hier voelt hij zich thuis, begrepen en gewaardeerd. “Empatec heeft mij gered.” Binnen Empatec bloeit Schelte op. Hij is bezig met de ontwikkeling tot taakinstructeur bij de afdeling Montage. Hij is zijn leidinggevende Robert erg dankbaar voor de kansen die hij krijgt binnen de afdeling.

Werkplezier

“Werkplezier is belangrijker dan geld,” zegt Schelte. Voor hem is de voldoening die hij uit zijn werk haalt én dat hij zichzelf kan zijn, ontzettend belangrijk.

Zijn leidinggevende Robert vult aan: “Schelte biedt altijd een helpende hand aan collega’s. Hij heeft zichzelf opgeworpen als mentorfiguur binnen het team en geniet er zichtbaar van om anderen te helpen groeien en ontwikkelen. Hij neemt graag de tijd om te luisteren, advies te geven en de kennis en ervaring te delen die hij zelf door de jaren heen heeft opgedaan. Zijn toewijding is van grote waarde voor het team.”