Onze samenwerkingspartner: Annejet Slippens

Annejet Slippens (57) straalt van top tot teen enthousiasme uit. De geboren en getogen Sneekse volgde de lerarenopleiding richting Nederlands, Gezondheidskunde en Verzorging. Werkte vervolgens 15 jaar als redacteur bij het Sneeker Nieuwsblad (“Ik zou het een jaartje doen”) om dan uiteindelijk toch als docent aan de slag te gaan. En dat is ze nu alweer twintig jaar op praktijkschool De Diken, waar ze als docent, stagecoach en schoolopleider actief is.

Haar leerlingen omschrijft ze als paradijsvogels. “Het zijn mooie, bijzondere leerlingen, ieder met zijn eigen kleur. Ja, ze hebben een leerachterstand, maar ze kunnen zoveel meer. Ze willen werken. Deze doelgroep zit echt in mijn hart.”

Veilige omgeving

“Hier op De Diken kunnen zij zichzelf zijn in een beschermde en veilige omgeving. Dat is ook waar het in de samenwerking met Empatec omgaat. Van oudsher biedt Empatec een beschutte werkomgeving. Onze leerlingen volgen daar hun groepsstage, ook wel carrouselstage, ter voorbereiding op hun individuele stage”, legt Annejet uit.

“In het begin was er wel wat weerstand, van ouders en kinderen. Er was sprake van een negatief sentiment richting Empatec. Nu gaat het top. De werkleiders zijn allemaal heel enthousiast. Die krijgen namelijk leerlingen die echt iets willen leren. De schoonmaakdames zijn bijvoorbeeld maar wat trots op ‘hun’ leerlingen”, lacht Annejet.

Proactieve begeleiding

Voor de leerlingen is de groepsstage de kennismaking met de echte wereld. De groepsstage bij Empatec is de proeftuin voordat ze hun individuele stage gaan lopen bij een bedrijf. “Het is mooi om te zien dat bedrijven er echt voor open staan en we investeren dan ook veel in die relatie met Empatec en andere bedrijven.” De leerlingen krijgen proactieve begeleiding. “Het is echt coaching on the job.” Vanuit Empatec is er een werkleider die een groepje van vier leerlingen aanstuurt. “Zij werken met de leerlingen, die ook gewoon meedraaien in het werkproces en resultaat moeten leveren. Wij zijn op de achtergrond aanwezig.”

Iedereen aan het werk

Kinderen met een zogeheten PRO-beschikking (praktijkonderwijs) kunnen terecht op De Diken. “Tot en met hun 18e jaar zitten ze verplicht hier op school. Iedereen die dat kan stroomt bij ons door naar mbo-niveau 1 of je vertrekt van school met een baan op zak. Niemand blijft op de bank zitten. Daar maken wij ons hard voor.”