Onze collega: Thea de Jong

Thea de Jong (52) is een van de weinige vrouwen die brugwachter is bij Empatec en ze geniet er met volle teugen van. “Met veel praten heb ik het voor elkaar gekregen en nu denk ik weleens, dat had ik tien jaar eerder moeten doen. Het geeft mij een gevoel van vrijheid. Het is gezellig en de mensen zijn altijd vrolijk.”

Haar ogen glinsteren als ze vertelt over haar vak. De telefoon komt tevoorschijn en ze laat een aantal foto’s zien van haar brugwachtershuis in Abbegaasterketting. In het vaarsseizoen fietst ze elke dag de negen kilometer vanuit Bolsward naar haar brug. “Ik start om 9.00 uur en maak dan eerst mijn ‘huisje’ schoon. Zo rond de klok van tien uur komen de eerste boten voorbij. De bediening doe ik op het bedieningspaneel, het klompje kennen we hier niet meer.”

Thea werkt al meer dan 32 jaar bij Empatec en haar voorlopers. “School vond ik maar niks.” Ze volgt speciaal onderwijs en daarna praktijkonderwijs. “Via een stage van de praktijkschool kwam ik bij Empatec terecht en ben ik gaan schoonmaken. Toen alle keukens dichtgingen, heb ik nog een tijdje bij Verpakken gewerkt maar dat paste minder goed bij mij.”

Mooie baan

Haar vader was ook een tijdje brugwachter en toen al vond Thea dat een mooie baan. “Meinte, de voorman van de brugwachters, hoorde via via dat ik het leuk zou vinden. Ik zat toen een half jaar in de ziektewet met een arm die niet wilde.” Ik vertelde aan jobcoach Bart Jan dat ik graag brugwachter wilde worden. Ik was heel gemotiveerd en zelfs met mijn arm kon ik dat werk doen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Verantwoordelijkheid

Empatec heeft voor de gemeente Súdwest-Fryslân, Leeuwarden en de Waadhoeke de verantwoordelijkheid voor veertien bruggen. “Wij zorgen voor de bemensing en de planningen”, vertelt Bart Jan. “Thea was ongelooflijk enthousiast en voor haar is dit perfect werk. Het is leuk om er een vrouw bij te hebben. Die mannen zijn wat ruiger en stoer en dan staat Thea daar in haar nette kleding en met gelakte nagels de brug te bedienen.” Als het even wat rustiger is met de boten die voorbij varen, kan Thea zich nog toeleggen op haar hobby Diamond Painting, wat een uiterst precies werkje is.