Onze collega: Christina de Jong

Sinds 1 december 2022 is Christina de Jong (1981) werkzaam bij Thuiszorg Het Friese Land. “Zij geven mij de kans om te doen wat ik het liefste doe, schoonmaken bij de mensen thuis. Ik kan mij hier verder ontwikkelen als professional en als mens. Ik ben hier echt op mijn plek.”

De weg erheen is niet altijd makkelijk geweest. Op de middelbare school volgt Christina de VBO-opleiding uiterlijke verzorging, om daarna toch te kiezen voor een meer administratieve opleiding, die van MBO secretarieel medewerker. “Toen ik in 2002 van school kwam heb ik een tijdje administratief- en productiewerk gedaan. Ik pakte dat wat langskwam. Het was voor mij vooral belangrijk om in een leuk team te werken en ik zocht zekerheid.” Zo werkt ze onder meer als invalkracht bij een verzorgingshuis.Jeffrey is geboren in Sneek en volgt bij it Twalûk in Leeuwarden het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO). Op school heeft hij het erg naar zijn zin, met leuke leraren en vrienden. Hij weet alleen niet waar hij na school wil werken.

Mijzelf ontdekken

Christina loopt vast in haar werk en komt via een indicatie bij Empatec terecht. “Ik moest mijzelf ontdekken. Er was een moment dat ik de positieve dingen niet meer zag, de druk werd te groot en ik kreeg lichamelijke klachten. Dat Empatec op mijn pad kwam, was een zegen. Zij boden inzicht in mijn sterke en minder sterke kanten en dat je zowel de sterke als de minder sterke kanten kunt verbeteren. Ze hielden mij een spiegel voor.”

Schoonmaken is een feestje

Bij Empatec gaat ze werken in de kantine op de kwekerij in Wier. “Ik hou van mensen, een praatje op zijn tijd en ik vind schoonmaken heel erg leuk. Dat kwam allemaal samen bij Empatec.” Het werk als invalkracht in een verzorgingshuis voordat ze bij Empatec kwam, was goed bevallen. “Die doelgroep van oudere mensen in combinatie met schoonmaken sprak mij aan. Iedereen doet ertoe.” In overleg met haar jobcoach Maria en bedrijfsleider Johan besluit ze te gaan solliciteren in de thuiszorg.

Grutsk

“Het is mooi dat een bedrijf als Empatec bestaat en mensen zoals ik kan helpen om op een goede manier aan het werk te zijn. Ik ben trots, grutsk, op mijzelf en op Empatec.”

De moeder van Christina werd 30 jaar geleden ook geïnterviewd voor de krant omdat zij bij de voorloper van Thuiszorg Het Friese Land werkte. “Dat kan je van tevoren niet bedenken.”

Toekomst

“Ik wil nog heel veel leren in mijn huidige functie. Ik lees al alles wat los en vast is over mijn vak.” Een droom heeft Christina ook nog. “Wat zou het mooi zijn als ik voor de mensen zou mogen koken. Dat doe ik namelijk heel graag.”