Onze collega: Wopke Keizer

Voor Wopke Keizer (53) is schoonmaken zijn lust en zijn leven. “Ik hoop dat ik het nog heel lang kan en mag doen.” Toch was dat niet waar zijn carrière startte. De geboren en getogen ‘Snitser’ volgde de vierjarige LTO (Lager Technisch Onderwijs) in bouwtechniek en schilderen.

Wopke werkte een aantal jaren bij een schilderbedrijf. Dat ging goed totdat hij zelf verf moest mengen en daar toch wat vreemde kleuren uit kwamen. “Ik bleek kleurenblind te zijn en kon het schilderwerk niet meer doen.” Hij raakt een tijdje uit de roulatie, maar klopte toch aan bij de Sociale Dienst. Doordat zijn leertempo wat lager lag, kon hij in aanmerking komen voor een SW-plek bij een van de voorlopers van Empatec. Na enige tijd kon hij op gesprek komen en als proef ging hij aan de slag in Sneek bij de plantsoenendienst als leerling plantsoenwerker.

Jij kan meer

Een attente voorman zag dat Wopke meer potentie in zich had dan alleen schoffelen. Hij volgde een vierjarige groenopleiding aan wat toen nog het AOC Friesland heette. “Dat was vier dagen werken en één dag naar school. Ik heb daar veel geleerd, mijn diploma gehaald en daarna nog vele certificaten.” Wopke groeit door en wordt gevraagd om de voormanopleiding te doen. “Meer dan twintig jaar heb ik dat werk binnen Empatec met heel veel plezier gedaan.”

Op zoek naar nieuw avontuur

Na twintig jaar in het groen werd het tijd voor wat anders vond Wopke. Hij klopte aan het bij schoonmaakbedrijf binnen Empatec. Ook daar weten ze na een maandje proefdraaien dat Wopke veel in zijn mars heeft. Hij wordt buiten Empatec gedetacheerd bij het schoonmaakbedrijf Van Dijk & De Boer.

Open en gastvrij

Zijn ogen twinkelen achter zijn brillenglazen als hij vertelt hoe hij op iedereen afstapt en open en gastvrij zijn zegje doet. “Het komt voor dat er geen match is tussen een bedrijf en de schoonmakers die het werk moeten doen. Ik stap op de mensen af en vraag gewoon of ik mijn werk goed doe, dat levert vaak verrassende gesprekken op.”

Wopke geniet van het contact met zijn collega’s en de vrijheid die het werk met zich meebrengt. “Vaak ben ik alleen op pad. Als ik dan weer een pand tiptop schoon heb achtergelaten, dan ga ik met een goed gevoel naar huis. Ik doe dit werk echt met heel veel plezier en kan wel zeggen dat ik goed uit de verf gekomen ben.”