Empatec Vaccineren

Vaccineren

Alles wat we weten over Corona en vaccineren

In de afgelopen weken is de bedrijfsarts van Empatec, Bart Smit, langs alle afdelingen geweest om uitleg te geven over vaccineren en de vragen van jullie te beantwoorden. Omdat niet iedereen er bij kon zijn hebben we alle informatie op een rij gezet. 
De bedrijfsarts kan niet alle vragen beantwoorden. Dit heeft er mee te maken dat veel nog niet duidelijk is en dat er nog iedere dag nieuws is over Corona en de vaccins. Ook weten we veel nog niet omdat we nog maar net begonnen zijn met vaccineren in Nederland. De vragen die hij wel heeft kunnen beantwoorden vind je in deze memo. 

Contact

Mocht je na het lezen van deze memo toch nog een vraag hebben, dan kun je zelf contact opnemen met de GGD via telefoonnummer: 0800 – 1351. Tussen 8:00 uur ‘s ochtends en 20:00 uur ‘s avonds kun je hier al je vragen stellen.
We zijn helaas nog niet verlost van dit vervelende virus. Tot die tijd doen we ons best om zo veilig mogelijk te werken en dit gaat harstikke goed! Pas goed op jezelf en op elkaar.

1. Vragen over Corona

 

Wat houdt het virus precies is en wat doet het?
Virussen zijn microscopisch kleine organismen. We kennen ze vooral van de griep en verkoudheid. Maar ook buikgriep of een koortslip ontstaan door een virus. Je kunt besmet raken door kleine druppeltjes bij hoesten of niezen. Ook kun je besmet raken door contact met oppervlakten (bijvoorbeeld de handen) waar het virus op zit. Als iemand besmet is gaat het virus zich vermeerderen (uitbreiden) in het lichaam. Na een aantal dagen ontstaan klachten; dit kan ook langer duren, dit is per virus anders. Het is heel belangrijk te niezen of te hoesten in de mouw van de kleding of in een wegwerpzakdoekje. Was daarna altijd je handen. Dit is ook belangrijk na toiletbezoek of na contact met blaasjes bij bijvoorbeeld een koortslip of waterpokken.

Als een virus in contact komt met een geschikte cel dan kan het virus binnendringen, zijn genetische informatie vrijlaten en de cel kapen. Het virus neemt de besturing van de cel als het ware over om vervolgens heel veel virussen te vormen. Over het algemeen overleeft de gastheercel dit niet. De gevormde nieuwe virusdeeltjes maken zich los van de cel en kunnen zich verder verspreiden en nieuwe cellen infecteren. Het lijkt wel een sprinkhanenplaag. Er zijn verschillende soorten virussen. Coronavirussen zijn daar één van. Ze heten zo omdat een krans om het virus zit. Corona is Latijn voor krans.

 

Hoe besmettelijk is het virus?
Zonder maatregelen kan een besmette persoon gemiddeld 2 tot 4 anderen mensen besmetten. Dit is dus best besmettelijk, vandaar al die maatregelen.

 

Welke corona (van de 3 varianten) is het ergste?
Hier is geen goed antwoord op te geven. Het is ook afhankelijk van wie het krijgt en hoe gevoelig je er voor bent.

 

Kan het virus over gedragen worden op en door kinderen?
Besmette kinderen kunnen het virus doorgeven binnen een huishouden en ook op school.
Besmettelijkheid neemt toe met de leeftijd. Over het algemeen geldt dan ook hoe jonger het kind is, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van het virus. Dat komt ook omdat kinderen minder ziek worden van het virus en hoe minder ziek hoe minder besmettelijk.

 

Hoe zit het met de Britse, Zuid-Afrikaanse en alle andere varianten die nu opdoemen?
Ook tegen deze varianten beschermt het vaccin. Wanneer we uitgaan van de oorspronkelijke variant; dan heeft deze de kleur wit. Alle varianten die nu ontstaan zijn ook wit , maar hebben tevens een ander kleurtje erbij. Het vaccin beschermt tegen de kleur wit en dat is ook de basis van bijvoorbeeld de Britse variant. Wel kan het vaccin minder effectief zijn.

 

Ik heb angst voor prikjes. Ik heb extra vitamine. Dit helpt ook tegen corona toch?
Nee niet echt, je hebt echt het vaccin nodig. Overleg met je huisarts hoe dit toe te dienen.

 

Kun je anderen besmetten via kleding na inenting?
Nee, die kans is klein. Dit gebeurt alleen als je ziek bent, maar je bent minder besmet als je ingeënt bent.

 

Zijn de mutaties (o.a. Engelse variant) meer besmettelijker?
Dit is nog onduidelijk, maar met een vaccinatie ben je sowieso beter beschermd.

 

Kan ik drager zijn terwijl ik ben ingeënt?
Die kans is echt veel kleiner! Bij eerste vaccinatie heb je een bescherming van 20%. Het tweede vaccin geeft 85%-90% bescherming.

 

Kun je Corona hebben zonder dat je symptomen hebt?
Ja, dat kan zeker! Zelfs binnen gezinnen kan het voorkomen dat iemand het wel heeft, maar de rest van het gezin niet.

 

Wordt je ook besmet als je iemand aanraakt?
De kans is klein, besmetting gebeurt vooral via niezen, hoesten, deeltjes uit de luchtwegen. Niet iedereen wordt ziek als je in aanraking komt met iemand met Corona.

 

Hoe komt het Corona virus hier eigenlijk?
Dat is onbekend. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Ze weten het nog niet. Belangrijker is nu: hoe gaan we het bestrijden?

2. Vragen over Vaccineren (algemeen)


Hoe werkt een vaccin?

Je krijgt een stukje van het virus in je lichaam. Dit is een dood stukje. En daar gaat het lichaam anti stoffen tegen maken. Dit maakt het virus dood.

 

Waarom is het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen worden gevaccineerd?
Alleen dan roeien we het virus uit. Het virus kan dan niet meer verder met besmetten.

 

Moet je nog mondkapje dragen en 1,5 meter afstand houden als je bent ingeënt?
Ja dat moet nog. We kunnen van de buitenkant niet zien wie gevaccineerd is.

Mag je nog werken als je geen vaccinatie hebt gehad?
Dit is nog onduidelijk. Verplichten mag niet. Tijd zal leren hoe we hier mee omgaan.

Als 1 collega zich niet wil vaccineren op de afdeling is dat erg voor de rest van de collega’s?

Als niet iedereen gevaccineerd is, moeten we ons aan de regels houden! Kans bestaat nog dat er besmetting plaatsvindt. Als iedereen gevaccineerd is, mogen mondkapjes af, en mag er weer geknuffeld worden. Dit bepaalt de regering.

Ben ik direct beschermd na de eerste vaccinatie?

Nee, na de eerste vaccinatie ben je nog niet beschermd. Je zult ook na de eerste vaccinatie alle maatregelen in acht moeten nemen. Het blijft dus belangrijk om regelmatig je handen te wassen, 1,5 meter afstand van elkaar te houden en een mondkapje te dragen. Pas als ongeveer 70% van de Nederlandse bevolking is gevaccineerd, zullen de maatregelen echt versoepelen en mogen we weer alles doen zoals het voor Corona was.

 

Hoe gaan winkels, theaters, bioscopen, festivals straks om met het toelaten van mensen?
Het kan zijn dat bovenstaande locaties jou gaan vragen om aan te tonen dat je gevaccineerd bent voordat je ergens naar binnen mag. Daarin mag iedereen zijn eigen keuzes maken, maar de gevolgen kunnen zijn dat je niet aan alles binnen het sociale leven kan deelnemen. Dat blijft voor iedereen een persoonlijke keuze.


Maakt het vaccin je beter?

Nee, het is geen medicijn. Het is een vaccin en maakt anti stoffen aan. Het vaccin is om verdere besmetting van corona te voorkomen.

Wordt een vaccin wel goed getest?

Het wordt uitgebreid getest voordat het de markt op gaat. Het vaccin is veilig!

Wat is het “Sputnik vaccin”?

Dit is een vaccin ontwikkeld vanuit Rusland. Het ligt nu ter beoordeling bij de EMA, pas als deze goedkeuring geeft, komt het in Nederland.

 

Waarom zijn er veel soorten vaccins?
Omdat vele laboratoria, gesteund door overheidsgelden in gezet hebben op de ontwikkeling van een vaccin tegen corona. Vele laboratoria zijn daarin succesvol gebleken en daarom hebben we relatief veel soorten vaccins.

Welk vaccin helpt het beste tegen welke type corona?
Dat is op dit moment nog lastig te zeggen. Onderzoeken zijn nog in volle gang.
Vooralsnog lijkt het er in ieder geval op dat alle vaccins helpen tegen het virus; om het te krijgen, maar vooral ook tegen het ernstig ziek worden en belanden in het ziekenhuis of op de IC.

 

Kan het vaccin uitwerken?
Nee, maar het kan wel zo zijn dat je wellicht jaarlijks geprikt moet worden. Net als bij een griepprik. Hier is nog onduidelijkheid over.

 

Waarom nu pas het vaccin?
De vaccins moesten eerst goed getest worden. Dit ging al heel snel in vergelijking met de ontwikkeling van andere vaccins.

 

Hoe effectief is het Jansen vaccin?
Dit vaccin is 65% effectief. Dit betekent dat van de 100 mensen, 65 mensen worden niet ziek. Voor de andere 35 mensen bestaat de kans dat ze ziek worden. Maar veel minder erg!
Alle vaccins zorgen ervoor dat je minder ziek wordt maar wel minder ziek. Ze komen dan vaak niet op de IC of overlijden.

 

Er zitten veel vage stoffen in de vaccins. Is dit oké?
De vaccins zijn allemaal onderzocht. Ze zijn veilig ondanks dat het zo snel gegaan is. Dit komt omdat er heel veel mensen aan gewerkt hebben. Maar er werken nu veel meer mensen aan dat vaccin.

 

Beschermt het vaccin tegen alle varianten?
Dat weten we nog niet helemaal. Wat we wel denken is dat je na vaccinatie beter beschermt bent. Dit wordt nog onderzocht en goed in de gaten te houden. Het helpt wel, maar de mate waarin is nog onduidelijk.

 

Waarom moeten we vaccineren?
Er is nog geen medicijn tegen Corona. Vandaar nog vaccineren.

 

Pfizer is de beste toch?
Nee, dat is niet waar. Je wordt bij allemaal minder ziek. Kleine verschillen qua effectiviteit om ziek te worden.

 

Ben je 100% beschermt?
Nee, dat ben je niet. Je bent wel veel meer beschermt dan wanneer je niet gevaccineerd bent.

 

Waarom zijn er steeds nieuwe vaccins?
Het virus muteert zich, waardoor er een aangepast vaccin nodig is.

 

Waarom duurt het allemaal zo lang met vaccineren?
Normaal gesproken duurt het ontwikkelen van een vaccin ongeveer 5 a 6 jaar. Het vaccin voor corona is in minder dan een jaar ontwikkeld, dat is dus al super snel. Het vaccineren in Nederland is relatief traag gestart, maar zal er zal nu snel een inhaalslag gemaakt worden.

3. Vragen over het traject met betrekking tot vaccineren


Wanneer kunnen we terecht voor vaccinatie en waar?
Wanneer kunnen we terecht voor vaccinatie en waar?
Daar zijn schema’s voor en dat kun je op zoeken via internet.

 

Ik heb overgewicht en ben om die reden risicopatiënt. Ik ben echter niet bekend bij mijn huisarts omdat ik eigenlijk nooit ziek ben. Hoe weet men nu dat ik wel voorrang kan krijgen op een vaccinatie?
Als je overgewicht hebt loop je niet meer risico om corona te krijgen, wel dat je ernstiger ziek wordt. Men overweegt mensen met obesitas eerder te vaccineren. Ik vermoed dat als dat doorgaat dit via de huisarts gaat lopen. Misschien is het handig je te melden bij de huisarts en aan te geven dat als mensen met overgewicht worden opgeroepen, je naar je eigen mening daar ook bij hoort.

 

Hoe zit het met de zelftests?
Daar is men mee bezig, maar is er officieel nog niet. Los van dat, als je een zelftest doet, doe je het alleen voor jezelf en je eigen omgeving. Deze test zal niet geldig zijn als je naar een concert wilt of naar een voetbalwedstrijd.

 

Kan de werkgever ook zorgen voor vaccins?
Nee, dit jaar zeker nog niet.

 

Wordt er onderscheid gemaakt tussen leeftijd en het soort vaccin(Pfizer, Janssen, AstraZeneca, Moderna)?
De verwachting is dat er niet zo selectief gevaccineerd gaat worden. Het vaccin wat beschikbaar is, zal worden gebruikt.

 

Wordt het vaccin hier op locatie gegeven?
Nee, je ontvangt een oproep van je huisarts of de GGD. Daarin staat precies vermeld waar en wanneer je het vaccin krijgt.

 

“Ik heb de app corona-melder op mijn telefoon, maar hij werkt niet!?”
De app werkt inderdaad niet optimaal en veel collega’s herkennen dit. Vertrouw dus niet volledig op deze app. Het is een goed initiatief, maar helaas werkt het niet zoals het had moeten werken.

 

Komt het vaccin in je paspoort te staan?
Naar alle waarschijnlijkheid wordt het vaccin in je vaccinatiepaspoort geregistreerd. Iemand moet dat wel zelf willen.

 

Hoelang is paspoort geldig?
Waarschijnlijk 1 jaar. Je moet waarschijnlijk jaarlijks een prik zetten tegen Corona. Net als de griepprik.

 

Moet ik ingeënt worden als ik Corona heb gehad?
Ja, dan wordt je ook ingeënt.

 

Is vaccineren verplicht?
Nee.

 

Mag je zelf je vaccin uitzoeken?
Nee je moet het doen met wat er komt. Je hebt geen keuze.

 

Krijg je te horen welk vaccin je toegediend krijgt?
Ja. Je mag ervan uitgaan dat je te horen krijgt welk vaccin je krijgt. Je mag daar ook gewoon naar vragen.

 

Is er een screening of je het vaccin wil en kan hebben?
Ja. De GGD of je huisarts/zorginstelling doet deze screening.

 

Kost het vaccin geld?
Nee, het is een gratis vaccin.

4. Vragen over de samenstelling van het vaccin


Welke vaccin is het beste?

Dat is heel lastig te beantwoorden. In het algemeen zijn de meeste vaccins echt goed en mn tegen het ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden en dat is wel het belangrijkste. Toch? Men kijkt nu ook naar welk vaccin het beste is voor welke leeftijdsgroep.

Zit er een chip in het vaccin?

Nee, beslist niet. De vaccins zijn onderzocht door de meest gerenommeerde onderzoekinstituten van Europa en Amerika. Instituten die al heel lang vaccins en medicatie onderzoeken en goedkeuren voordat het gebruikt/toegediend mag worden.

Waar komt het vaccin vandaan?

Van oorsprong uit China. Zijn allemaal goedgekeurd.

Wat is het verschil in de verschillende vaccins?

Ze hebben andere bouwstoffen, ander DNA. Net als dat mensen blauwe of bruine ogen hebben. Er zit verschil in de diverse vaccins. Dit vaccin past zich naarmate de tijd aan de ontwikkeling van Corona.

Wat voor stof zit er in het vaccin?

In vaccins zitten drie soorten bestanddelen. In de bijsluiters van vaccins staan alle bestanddelen genoemd die in een vaccin kunnen zitten. De bestanddelen kunnen we verdelen in drie groepen:

  • Werkzame delen: delen van het virus of de bacterie waartegen bescherming wordt opgebouwd.
  • Hulpstoffen: stoffen die aan het vaccin worden toegevoegd om de werkzaamheid te verbeteren, de houdbaarheid te verlengen en de toediening te vergemakkelijken.
  • Reststoffen: resten van stoffen die tijdens het productieproces van het vaccin zijn gebruikt. Na productie worden ze zoveel mogelijk uit het vaccin gehaald. Zeer kleine hoeveelheden kunnen nog achter blijven.

 

Zijn er vaccins gemaakt met hormonen als basis?
Er zitten geen hormonen in vaccins.


Wat is het voordeel van het Janssen vaccin?

Het voordeel is dat je maar 1 vaccinatie krijgt. Het nadeel is echter dat hij minder bescherming biedt ten opzichte van de andere vaccins.

 

Zal het vaccin je DNA veranderen?
Nee.

 

Kan RNA in het vaccin iets doen met je DNA?
Nee, RNA is een transportmiddel voor het vaccin en is ‘dood’ materiaal in het vaccin.

 

5. Vragen over de risico’s en bijwerkingen van vaccineren

 

Is een vaccin bij suikerziekte gevaarlijk? Kan dit samen? Zijn er situaties/medicatie waarbij het vaccin niet veilig is?
Juist niet. Juist mensen met suikerziekten of ander onderliggend lijden moeten zo spoedig mogelijk het vaccin hebben, omdat mensen met onderliggend lijden (een ziekte of aandoening waardoor je een groter risico hebt) een grotere kans hebben op een ernstig verloop van corona.


Wanneer moet/mag je niet vaccineren?
• Bij allergische reactie op vaccinaties in voorgeschiedenis
• Vanaf 38,5 graden koorts
• Wanneer je Corona hebt
• Zwangerschap
• Ernstige immuunstoornissen en hiv
• Stollingsstoornissen en antistollingsmedicatie
• Okselklierverwijdering
• Kwetsbare gezondheid door bijvoorbeeld medijn gebruik
Bij vragen hierover/onzekerheid, overleg met je huisarts of voor vaccinatie met de vaccinatie-arts.

 

Kun je van het vaccin corona krijgen?
Nee, dat is niet mogelijk.

Kun je door het vaccin overlijden?
Nee, niet van het vaccin zelf. Wanneer er iemand overlijdt na het vaccin moet er onderliggend lijden zijn. Iemand bleek bijvoorbeeld longklachten te hebben maar hij wist dit niet. Van het vaccin zelf zal niemand overlijden

 

“Ik heb epilepsie, kan ik het vaccin ook nemen?”
Ja, dat kan. Dit levert geen extra risico op.

 

“Mijn vrouw heeft een pacemaker, kan zij ook het vaccin nemen?”
Ja, ook voor haar is het goed en belangrijk om het vaccin te nemen.

 

Kun je Corona krijgen nadat je vaccin hebt gehad?
Ja, dat kan. Dit is bij elk vaccin zo. Geen enkel vaccin heeft 100% bescherming. Maar de kans dat je Corona krijgt is veel kleiner. Ook de ernst van de ziekte wordt met 85% verminderd. Elk vaccin zorgt ervoor dat je minder ziek wordt.

 

Kun je dood gaan aan de bijwerkingen van het vaccin?
Nee, in principe niet. Dit kan alleen als je een hele ernstige allergische reactie krijgt. De kans op een allergische reactie is 1 op 100.000. De vorm is dan van mild tot ernstig. Een ernstige reactie komt voor bij ongeveer 1 op 1.000.000 gevaccineerden. In alle gevallen moet een arts geraadpleegd worden. Daarom moet je na een vaccinatie ook altijd een tijdje onder het toezicht van een arts blijven.

 

Kun je ziek worden van het vaccin?
Ja dat kan. Meestal zijn dit lichte klachten zoals bij griep.

Wilt u ook werk aan Empatec uitbesteden?

Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.