Titus Mulder – Algemeen directeur Rentex


“Het was in eerste instantie voor ons een flinke stap om samen te werken met Empatec, maar nu denk ik: waarom hebben we dit niet eerder gedaan?”

titus-mulder_uitsn_0019

Wij bestaan al meer dan 100 jaar en Rentex is een echt familiebedrijf. Wij zijn het grootste zelfstandige wasserijbedrijf van Nederland, gespecialiseerd in het verwerken van textiel uit de gezondheidszorg. Opgericht door Thomas Mulder in 1913, is dit bedrijf al generaties lang een begrip in de omgeving. Het bedrijf is een groot bezit voor onze familie. Niet alleen gezien de omvang van Rentex, maar ook de geschiedenis die erbij hoort. We zijn hier in de familie dan ook erg trots op.

Maatschappelijke functie

De positie die ons bedrijf inneemt in de omgeving is belangrijk. Voor de stad Bolsward en de steden en dorpen daarbuiten. We bieden veel werkgelegenheid en hebben ook een maatschappelijke functie, net als Empatec. Hier hebben onze medewerkers de mogelijkheid om zich te ontplooien. Ze vinden zelfstandigheid door hun baan en vormen daarmee hun identiteit. Het is mooi als je die rol en die functie kunt invullen als bedrijf. De mooiste kant van Rentex vind ik de combinatie van klanten, logistiek, productie en de samenhang daarin. Vooral de enorme logistieke operatie die wordt uitgevoerd is een persoonlijk interessegebied. Het houdt letterlijk nooit op, het is complex en enorm dynamisch.

Hoe zijn jullie bij Empatec terechtgekomen?

Mijn vader was toentertijd president van de raad van commissarissen van Empatec, dat is al ruim 15 jaar geleden. Daardoor ontstond er op natuurlijke wijze een samenwerking en deze is altijd gebleven. De samenwerking is sindsdien alleen maar intensiever geworden, met als laatste ontwikkeling de medewerkers van Empatec Verpakken die nu daadwerkelijk hier bij ons op locatie aan het werk zijn. (Werken Op Locatie. Oftewel: WOL). Voor die tijd deed Empatec al veel werk voor ons, op een andere locatie in Bolsward. En bij Empatec zelf in huis. Toen bleek dat deze locatie zou sluiten hebben wij samen deze oplossing gevonden. Het is een logische volgende stap. Logistiek is het slimmer en er is meer synergie onderling. Daarnaast hoort maatschappelijk verantwoord ondernemen bij ons bedrijf. Dit is een voorbeeld van de manier waarop we dit invullen. De mensen van Empatec werken nu een aantal jaren bij ons in huis en het gaat vlekkeloos.

Wat was de verwachting over de inzet van Empatec medewerkers?

In het verleden hebben we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de fabriek in dienst gehad en dat ging niet altijd even goed. Je merkt dat het soms lastig is om daar als organisatie mee om te gaan. Het is hier enorm hectisch, dat is al belastend voor werknemers zonder een beperking. De was moet de deur uit, wat er ook gebeurt. Niet iedereen kan daarmee omgaan. Je hebt dan de juiste leidinggevende nodig voor de begeleiding van deze werknemers en de werkzaamheden moeten passen. Door deze minder positieve ervaringen uit het verleden had ik een bepaald beeld, ik was er wat huiverig voor. Dit blijkt nu achteraf niet te kloppen: het gaat ontzettend goed. Het was in eerste instantie voor ons een flinke stap om samen te werken met Empatec, maar nu denk ik: waarom hebben we dit niet eerder gedaan?”

Goede samenwerking

De invulling van het werk voor de mensen van Empatec is goed, dit hebben we samen ingericht. Ze hebben een eigen, aparte plek, buiten de hectiek en nog enigszins beschermd. Plus de leidinggevende komt bij Empatec zelf vandaan. Dit geeft rust en dat merken we. De aanname dat het heel veel energie zou kosten. Uiteindelijk had deze transitie veel minder om handen dan ik verwacht had. De samenwerking verloopt vlekkeloos en operationeel gaat het nu beter dan dat het was. We schakelen sneller, de afstand is korter en er is meer informatie-uitwisseling. Deze vorm van samenwerking (werken op locatie, red.) is dus zeker aan te raden. Je moet als bedrijf wel werkzaamheden hebben die passen. Dit zijn eenvoudige, repeterende bezigheden die ook continue moeten worden verricht.

Passend werk

Uiteindelijk hebben wij bij Rentex een heleboel werkzaamheden die repeterend zijn. Boven alles gaat het om de werkverdeling, dit moet passen bij de mensen. Dit wordt door Empatec ook ‘passend werk’ genoemd. Maar niet alleen het werk, ook de omgeving en de leidinggevende moet passend zijn. De Empatec medewerkers worden door onze eigen mensen ook beschouwd als volwaardige collega’s. En zo hoort het ook.

Terug naar alle ervaringen
Neem contact op met Empatec Verpakken

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.