Johan Lammers – Logistiek manager van Poiesz Supermarkten


“Mensen met een beperking zijn gewoon bij ons in dienst. En krijgen dus ook gewoon een hypotheek.”

15bNaast de mensen die bij Empatec zelf werken, zijn er ontzettend veel die worden gedetacheerd. Of in het geval van Poiesz Supermarkten: gewoon in dienst worden genomen. Poiesz is één van de grootste werkgevers van de regio Sneek én één van de bedrijven waar veel mensen van Empatec aan de slag zijn. Zelf is hij al 23 jaar in dienst van de supermarktketen en dat is niet voor niets. Het bedrijf is sociaal, goed voor haar werknemers en heeft respect voor elkaar als vanzelfsprekendheid. Hij vertelt graag over de relatie tussen Poiesz en Empatec.

Johan: “Het is voor ons altijd gewoon geweest om mensen met een beperking een volwaardige plaats te bieden binnen Poiesz Supermarkten. Vanuit het verleden zijn wij al bezig met ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’. Ik denk omdat het een familiebedrijf is. Het zit in onze genen. Nu wordt het wettelijk afgedwongen, maar toen de verplichting er nog niet was hadden wij dit al ingevuld.”

Als wij het al niet doen, wie dan nog wel?

Hij benadrukt dat het geen liefdadigheid is. “We zijn een gewoon bedrijf en we moeten gewoon winst maken. Alleen doordat wij van origine een familiebedrijf zijn voelen wij ons meer onderdeel van de lokale samenleving. We staan dichter bij mensen dan een groot beursgenoteerde onderneming. We voelen ons moreel verantwoordelijk om iedereen de kans te geven op een volwaardige arbeidsplaats. Plus, we zijn een hele grote speler in Sneek. Als één van de grootste werkgevers in Sneek mag je dit ook van ons verwachten. Als wij het al niet doen, wie dan nog wel?”

Het invullen van de werkplekken voor mensen met een beperking is ooit begonnen met Stam BV. Daarna is de relatie met Empatec ontstaan. Johan vertelt verder: “Wij beschouwen elke werknemer als gelijkwaardig. Dus met of zonder beperking: iedereen hoort erbij. Sommigen hebben hun eigen karakter, maar ze zijn volwaardig collega’s. Dit betekent dat we ook iedereen in dienst nemen. Dat is wel heel bijzonder. Meestal wordt er gebruik gemaakt van detachering of andere constructies. Bij ons dus niet. Het belangrijkste is dat directie en management daar 100% achter staan. En dat doen ze.”

15aGoede verhalen

Uiteraard levert het ook goede verhalen op. Johan: “Regelmatig  geef ik rondleidingen voor relaties. Op de afdeling Derving (producten die over de datum zijn, red.) werkte een Empatec-medewerker. Op het moment dat ik met het gezelschap langs kwam, nam hij standaard de rondleiding van mij over. Hij wilde zo graag vertellen wat hij aan het doen was en was daar zo trots op. Hoogtepunt was altijd een apparaat dat zuivel die over de datum is uit een pak knijpt. En ja, daar kunnen wel eens spetters bij rondvliegen. Hij demonstreerde dit met alle plezier, maar niet zonder iedereen nadrukkelijk te hebben gewaarschuwd. En achteraf vond het gezelschap de aanwezigheid van deze medewerker het hoogtepunt van de rondleiding. Terwijl ik ze een complex heb laten zien van 30.000 m2 met alle techniek en innovatie die er is. Dat zegt toch genoeg?”

Op handen gedragen

Het in dienst nemen en houden van mensen met een beperking is altijd passen en meten. Poiesz Supermarkten doet echter haar uiterste best. “Als ze het werk leuk vinden, dan blijft dat zo. Dan vinden ze het over 100 jaar nog leuk. Trouwere werknemers vind je niet en ze worden op handen gedragen. Op dit moment ligt de nadruk op mensen in het emballagewerk (lege flessen, red.) en schoonmaakwerk. Wij hopen zelf in de toekomst dat ze ook in de orderpicking aan de slag kunnen. Het is veel gevraagd, maar we gaan er wel voor.”

Persoonlijke motivatie

Als wordt gevraagd naar zijn persoonlijke motivatie waarom hij zich zo inzet voor de werknemers moet hij lachen. “Ik vind dat iedereen een plek in de samenleving verdient. Dus met een volwaardige baan en daardoor ook een volwaardig bestaan. Mensen met een beperking zijn bij ons in dienst. En krijgen dus ook een hypotheek. Met als gevolg dat zij ook een leven kunnen opbouwen, net als ieder ander. Daardoor gaat iedereen fluitend naar zijn werk. En ja, ik ook.”

Bekijk onze vakbedrijven

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.