Foppe Wiersma – Zakelijke broer Family W


“Het voelt goed om met Empatec Meubel samen te werken. Dit is een bewuste keuze.” 

Copyright Janus van den Eijnden
Foto: Janus van der Eijnden

Meubels maken die een eenvoudige, blijvende schoonheid hebben. Functioneel zijn. En zó gemaakt worden dat ze heel oud kunnen worden. Dát is de filosofie van de gebroeders Foppe en Friso Wiersma. Oftewel: Family W. Foppe en Friso zijn trots op hun label en vertellen hier graag meer over. Foppe: “Het label is in 2017 gestart, nadat Friso afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven. Hoe ontwerp je iets moois en hoe maak je het? Als Family W zijn we daar altijd naar op zoek.”

Samenwerken

Friso zijn afstudeerproject was een serie meubels. Hij wilde hier graag iets mee doen. Foppe: “Ik wilde al lang iets voor mezelf beginnen. Toen dacht ik: dit is het, laten we samen verder gaan! Friso heeft de kennis in huis om te technische en creatieve kant op te pakken. Ik ben ambitieus en wil de ondernemende en zakelijke kant oppakken. We zijn broers, maar ook heel goede vrienden van elkaar. We zagen het meteen zitten. Binnen een dag was de knoop doorgehakt. Ik heb mijn baan opgezegd. En toen zijn we na de benodigde voorbereidingen gestart met Family W.”

Vliegende start

Het eerste jaar heeft Family W we een vliegende start gemaakt. Friso’s afstudeerwerk is opgepikt door Lidewij Edelkoort. Zij is een trend forecaster (voorspeller). Als Lidewij iets voorspelt, komt het uit. In Parijs heeft zij haar hoofdkantoor en galerie. Haar eerste expositie (januari 2018) had het thema: ‘It’s a gift to be simple.’ Dit ging over terugkeer naar eenvoudige ontwerpen, die lang meekunnen. Qua vorm én materiaal. Friso zijn werk is hier geëxposeerd. Naast het werk van kunstenaars van soms wel 100 jaar geleden. De expositie liet zien dat hoe er toen werd gedacht over design , nu weer terug komt.

Binding met meubels

Deze expositie heeft bij verschillende mensen belangstelling gewekt…. En zo kwam vlak na Friso’s afstuderen de eerste opdracht binnen. Een interieurarchitect is bezig met de inrichting van het Anna Freud Centre in London. Dit is een centrum voor geestelijke gezondheidszorg voor kinderen. Het centrum krijgt een nieuwe inrichting. Foppe begint te stralen en vertelt:” De vraag kwam of wij krukjes willen leveren. We doen hier ook workshops mee. Mensen kunnen ze zelf in elkaar zetten en schilderen. Wij helpen hen hierbij. Op deze manier krijgen de medewerkers van het Centre meer binding met de meubels. Als je zelf ergens moeite in steekt, wordt het meer van jou. Dit is een idee van Friso en dit sprak de architect aan.”

Bewuste keuze

Foppe vervolgt: “Het betreft een opdracht met mooie aantallen, geschikt voor productiewerk. En zo zijn wij terecht gekomen bij Empatec Meubel in Franeker. We hebben niet voor niets gekozen voor Empatec. Onze opa is in het verleden directeur geweest van Finkenburgh, de voorloper van Empatec.” Het Friese hart van de mannen klopt nog steeds. Ondanks dat hun label nationaal en internationaal bekendheid aan het werven is. Friso: “Het voelt goed om met Empatec Meubel samen te werken. Dit is een bewuste keuze. Onze ambitie is het bedrijf zó uitbouwen dat wij al onze meubels door Empatec kunnen laten produceren. De opdracht voor Londen, dat is een mooi begin. En innoveren? Dat doen we samen met Empatec Meubel!”

 

Terug naar alle ervaringen
Neem contact op met Empatec Meubel

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.