Empatec Cases Van der Weerd Installatietechniek

Van der Weerd Installatietechniek

Frank van Erp, Commercieel  Directeur en één van de drie eigenaren

“Ga zeker het gesprek aan met Empatec en probeer gewoon eens uit hoe ver je kunt komen met diensten die je aan hen zou willen uitbesteden. Via de juiste contacten ontdekten wij bij Empatec veel meer know-how dan dat wij hadden kunnen bedenken.”

Casus: Campus Zonnelaan, Groningen

“Ons bedrijf is bijna 80 jaar oud. Wij zijn twee generaties terug opgericht door de twee broers Lourens en Bauke Van der Weerd. Zij startten een winkel en een elektrisch installatiebedrijf. In de jaren ’80 van de vorige eeuw hebben hun zonen (Meindert en Meindert) het bedrijf overgenomen. En sinds één januari 2009 hebben Jelle van der Velde, Bauke van der Weerd en ik, als derde generatie het bedrijf overgenomen.”

“Van der Weerd Installatietechniek is een totaal installateur: Wij hebben specialismen in elektrawerk, werktuigbouwkundig werk, loodgieterswerk en beveiligingstechniek. Op dit moment is ons bedrijf ongeveer 75 medewerkers groot en werkzaam in de regio Noord-Nederland. Van der Weerd Installatietechniek heeft zich in de laatste jaren sterk gericht op zorginstellingen. Daardoor is veel kennis en betrokkenheid met zorg ontwikkeld. Naast de zorg zijn we ook sterk in de retail, wij doen veel voor supermarkten. Voor woningcorporaties doen we veelvuldig kleinere maar ook grootschalige renovatiewerkzaamheden. Ook luxe en duurzame nieuwbouwwoningen worden veelvuldig door ons bedrijf geïnstalleerd. De industrie is bij ons bedrijf altijd al een sterke tak geweest, zo verzorgen wij o.a. installaties bij Levo Franeker, Henri Willig in Heerenveen en Smeding groente & Fruit in Sint Annaparochie. Onze serviceafdeling is 24/7 beschikbaar, waarmee wij ook graag particulieren helpen die thuis in technische problemen zijn gekomen. Met binnen ons bedrijf voor iedere doelgroep een eigen afdeling, kunnen wij een ieder gespecialiseerd bedienen met de juiste aandacht en passende technische oplossingen.

Over de Campus Zonnelaan in Groningen

“Voor ons installatiebedrijf is de Campus Zonnelaan een groot bouwproject geweest, onder andere door de omvang en de speciale constructie. Wij kregen te maken met een aantal bijzondere zaken die nieuw voor ons waren. Ten eerste ging het om aardbevingsbestendige bouwen. Dit houdt in dat alles extreem stevig wordt gebouwd. De heipalen die daar gebruikt bijvoorbeeld: In Groningen boort men tot 16 meter diep, bij dit project gingen de heipalen ruim twee keer zo diep. Daarbij zijn die palen voorzien van zeer zware bewapening. De constructie was dusdanig zwaar opgezet, dat dit voor ons inhield dat wij op alle plekken te maken hadden met zeer intensieve omstandigheden. Van de hemelwaterafvoer tot de riolering en de luchtkanalen. Alles was veel zwaarder en arbeidsintensiever om te installeren.”

“Het tweede bijzondere aan dit project is dat het is opgebouwd middels gestorte tunnelbouw. Dit betekent dat de betonelementen (wanden en plafonds), geheel in het werk zijn gestort. De campus is  geheel in BIM (Building Information Modeling) gemaakt en vooraf 3-dimensionaal uitgetekend. Dat maakte dit project zeer geschikt voor prefab, omdat alle maten van te voren bekend waren. Je weet exact wat je gaat maken, we konden al “digitaal” door het pand lopen voordat de fundering was gestort.”

“Complete constructies die in een keer op het werk worden gestort”, zijn in het noorden nog niet heel veel toegepast. Door deze manier van werken heb je een enorm korte bouwtijd, het gaat echt in een razend tempo. Daardoor moesten er heel veel dingen kant- en klaar worden aangeleverd, om het ter plekke makkelijk en snel te kunnen verwerken. Onze monteurs moesten mee in deze snelle bouw. Dan heb je geen tijd om elke dag alle onderdelen voor een meterkast bij elkaar te zoeken, naar de 6e etage te verplaatsen en het daar in elkaar te schroeven. Op de dag van installatie moet de meterkast in onderdelen, in de juiste volgorde ingepakt, op de juiste etage staan. Daar hebben wij kans gezien om Empatec in te roepen.”

meterkast-3d“Empatec heeft de volledige meterkasten in onderdelen, het leidingwerk en de beugeling op maat gemaakt en ingepakt. Zowel elektra, waterleiding, CV als ventilatie. Alle losse onderdelen zijn op maat gemaakt. Dit is samengevoegd tot een kant-en-klaar bouwpakket, genummerd per meterkast. Daarmee konden onze monteurs op het werk binnen 4 uur een meterkast opbouwen, 284 stuks in totaal. De tijdswinst die dit opleverde zorgde ervoor dat wij het project binnen afgesproken tijd af hebben kunnen ronden.

Hoe zijn jullie bij Empatec terecht gekomen?

“Een tijd geleden al hebben wij hier lokaal kennis gemaakt met Empatec. We hebben toen aan tafel gezeten om kansen voor Empatec in kaart te brengen voor de installatiebranche en wat Empatec voor ons kon betekenen. Op dat moment hadden wij geen concreet geschikt project voor Empatec maar na dit plezierig gesprek zijn we Empatec niet vergeten. Ongeveer een jaar later kwam onze opdracht voor de Campus Zonnelaan voorbij: Prefabben past heel goed in het takenpakket van Empatec wisten we inmiddels. Wij moesten wel heel snel en precies leveren, dus hebben wij direct contact met Empatec opgenomen.”

Hoe verliep de samenwerking?

“Wij zijn vervolgens heel enthousiast met de projectfolder en tekeningen onder de arm naar Empatec toe gestapt. We hebben gezegd: “dit wordt het ongeveer” met de 3D tekening, kunnen jullie ons helpen?”. Dat was iets te snel daar schok men bij Empatec nogal van. Vervolgens hebben we de details teruggebracht naar platte tekeningen. Daarop stond letterlijk welke buisjes op welke lengte waar moesten komen, wat op welke manier moest worden ingepakt, enzovoorts. Toen werd het behapbaar, overzichtelijk en werd het werk met enorm enthousiasme en betrokkenheid opgepakt.”

“Bij Empatec moesten wij wat meer aandacht besteden aan uitleg en overdracht. Echter als je dit overwint, dan krijg je een enorme betrokkenheid en enthousiasme van de medewerkers van Empatec. Alles is uit de kast getrokken om ons te kunnen faciliteren. Geweldig vonden wij de enorme wil om dit project aan te pakken en de plezierige samenwerking op alle niveaus. Wij moesten in het begin wennen aan het communiceren met een externe partij. Normaal doen we nagenoeg alles zelf met onze eigen vakmensen. Hiervoor was een andere manier van overdracht nodig. De intensieve informatie-uitwisseling over en weer is de basis geweest voor een volledig uitgewerkt, praktisch plan van aanpak wat we in samenwerking met Jan Willem van Beem (accountmanager Empatec) op hebben kunnen stellen.

Wat had jullie ervan kunnen weerhouden om met Empatec samen te werken?

Wij hadden de kwaliteiten en de technieken die wij nodig hadden niet bij Empatec gezocht. Dit was een onterechte aanname. In beginsel was bijvoorbeeld een issue: Hoe gaan we deze meterkasten verpakken? Het moet logistiek verantwoord zijn (handzame pakketjes en op volgorde), alles moet erin zitten en het moest economisch ook nog uit kunnen. Empatec heeft hierin heel goed meegedacht.”

“Wij vonden het wel ontzettend spannend. De tijdswinst die we moesten behalen in ons werk voor de campus was geen ambitie, maar een keiharde eis. Fouten in dit proces konden wij ons niet permitteren. Anders haalden wij de oplevering niet. Dit bracht een flinke druk met zich mee. Maar alles is goed, zelf vlekkeloos verlopen. We hebben het dan echt over tienduizenden snijbewegingen van Empatec om de materialen op maat te maken, dit is enorm. De doelstellingen zijn behaald en iedereen is tevreden.”

Hebben jullie advies voor andere bedrijven over de samenwerking met Empatec?

“Ga zeker het gesprek aan met Empatec en probeer gewoon eens uit hoe ver je kunt komen met diensten die je aan hen zou willen uitbesteden. Via de juiste contacten ontdekten wij bij Empatec veel meer know-how dan dat wij hadden kunnen bedenken.”

Raad je Empatec aan?

“Ik raad Empatec van harte aan. Ben als bedrijf niet te bang om met Empatec in gesprek te gaan, er liggen veel kansen. De bewaking van kwaliteit is aanwezig en de controle op het eindproduct is goed georganiseerd. Ze maken verwachtingen waar en weten goed waar hun kwaliteiten liggen. Zondermeer een plezierige partij om mee samen te werken“

Terug naar alle cases

Neem contact op

Wilt u ook werk aan Empatec uitbesteden?

Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte worden gehouden over Empatec en de verschillende vakbedrijven? Vul hieronder uw gegevens in zodat wij u regelmatig Empatec nieuws kunnen mailen.