Omrop Fryslân maakt serie over praktijkonderwijs


Arjen Osinga werkt bij Empatec Meubel in Franeker. Ook hij werkt mee aan deze serie.

Het zou een eindstation zijn, een school voor kinderen met een leerachterstand die geen kans maken op een diploma en werk. Over het praktijkonderwijs en zijn leerlingen bestaan veel vooroordelen. Omrop Fryslân heeft daarom in samenwerking met het praktijkonderwijs Fryslân een televisieserie gemaakt. In ‘Ik bin PRO’ loopt presentator Raynaud Ritsma bijna een jaar lang mee op drie Friese scholen voor praktijkonderwijs, om eens achter het stigma van ‘moeilijk lerende kinderen zonder toekomstperspectief’ te kijken.

Afgelopen week werd bekendgemaakt dat leerlingen van het praktijkonderwijs die aan hun eerste baan beginnen, ook komend jaar op begeleiding kunnen rekenen. De regering heeft daar geld voor vrijgemaakt. In Fryslân gaan zo’n 1300 kinderen naar het praktijkonderwijs. Zij kunnen het VMBO-diploma niet halen, omdat ze moeite hebben met leren. Veel kinderen op het praktijkonderwijs hebben last van een laag zelfbeeld.

Onterechte stempel

De gesprekken maakten ook op de opnameploeg veel indruk vertelt presentator Raynaud Ritsma: “Wat ik heel lastig vond om te zien is dat deze kinderen wel heel graag vooruit willen, maar omdat zij vaak te horen hebben gekregen dat ze niks kunnen, ze het gevoel hebben dat dat ook echt zo is. Er wordt een stempel op die kinderen gedrukt, maar die stempel is niet terecht. Neem de moeite om te kijken naar ‘Ik bin PRO’, want ik ben er van overtuigd dat je op een hele mooie andere manier naar het praktijkonderwijs zult kijken.”

In ‘Ik bin PRO’ wordt het verhaal geschetst van het stigma waar de kinderen last van hebben. Een verhaal dat ook als spiegel dient voor ons onderwijssysteem en de prestatiemaatschappij waar wij in leven. PRO Dokkum, De Diken in Sneek en Sevenwolden Compagnie in Heerenveen staan centraal in dit nieuwe programma van Omrop Fryslân. Directeur Peter de Jong van de Compagnie: “De kijker krijgt een uniek beeld van de ontwikkeling, worstelingen en successen van de leerlingen. ‘Ik bin PRO’ is een programma om trots op te zijn.”

‘Ik bin PRO’ is vanaf nu iedere woensdag te zien om 17.30 uur bij Omrop Fryslân. 

Bron: https://www.omropfryslan.nl/

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.