Column: Niet teleurgesteld in het leven. Juist blij met werk!


Verlegen en afwachtend kijkt ze. Een klein lachje verschijnt op haar gezicht. Ytsje van der Meer, 45 jaar oud en al bijna 14 jaar werkzaam bij Empatec. Je merkt direct dat Ytsje een slimme vrouw is. Ze krijgt advies om naar het gymnasium te gaan. De school is te groot en is daardoor te druk voor Ytsje. Ze kiest voor de MAVO. Toch zet ze door en haalt de HAVO. Daarna gaat ze levensmiddelen technologie en milieukunde studeren. Ook dat klusje klaart ze. Haar leven loopt op rolletjes. Maar schijn bedriegt. Als ze 21 jaar is, komt de kink in de kabel.

Slimme meid

In eerste instantie zou je zeggen dat er met haar hoofd niks mis is. Ze weet heel goed waar ze het over heeft en heeft veel algemene kennis. Ze is precies in haar werk, doet zelfstandig veel klussen en neemt iedereen wat uit handen. Dagjes weg met vriendinnen en naar theater zijn haar vrijetijdsbestedingen. Een mooi, sociaal en doorsnee leven, lijkt het. Maar Ytsje heeft een paar flinke hobbels moeten doorstaan in haar leven. Tijdens haar studie weet ze al dat ze rust en structuur nodig heeft in haar leven. Het gaat dan al minder goed met Ytsje. Ineens wordt alles teveel. En stort ze psychisch in elkaar.

Kink in de kabel

Ze weet niet wat haar overkomt. Ze verliest de werkelijkheid door waanbeelden en rare gedachten. Ze wil zichzelf iets aandoen en alles wordt verdraaid. Het wordt een gevecht in haar hoofd. Want ze weet dat ze niet gek is. De GGZ biedt hulp. Ze wordt acht weken opgenomen. En gelukkig zijn er medicijnen die er voor zorgen dat ze zichzelf kan blijven. Dagbesteding, en een werkervaringsplek op een basisschool biedt haar structuur en rust. Toch herhaalde zich het verleden. Ze krijgt weer een terugval en wordt weer opgenomen. Deze keer was ze sneller opgekrabbeld. En Empatec biedt uiteindelijk de uitkomst.

Tevreden leven

Bij Empatec eindigt haar zoektocht naar een juiste werkplek. Rust, structuur en uitdaging zijn belangrijk voor haar. Ze krijgt in 2016 nog een enorme klap te verwerken: een tumor in haar hoofd. Maar de operatie slaagt en de medicijnen slaan aan. Misschien daarom juist is Ytsje extra positief in het leven. Haar vriendinnen en haar werk vindt ze heel belangrijk. Empatec is een fijne werkplek en er wordt goed gekeken naar de mogelijkheden van mensen. “Ik ben niet teleurgesteld in het leven hoor. Ik haal uit het leven wat er voor mij in zit. En ik maak er wat moois van,” sluit Ytsje lachend af.

En dát is waar Empatec het voor doet. Naar de mogelijkheden van mensen kijken. En zo een juiste werkplek te creëren waar ze zichzelf kunnen zijn.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in de Franeker Courant, Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward. 

Wil je ook werk aan Empatec uitbesteden?

  • Hidden

Laat jouw gegevens achter en wij nemen contact met je op.